Vuosi Hongkongin siirtymisestä Kiinalle

Kiinan presidentti Jiang Zemin saapui tänään Hongkongiin, jonka siirtymisestä Kiinan alaisuuteen tulee huomenna kuluneeksi vuosi. Jiang on viime päivinä paistatellut julkisuuden valokeilassa Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin Kiinan-vierailun isäntänä. Hongkongissa häntä odottavat juhlallisuuksien lisäksi taloustaantuma ja ihmisoikeuksia vaativat mielenosoittajat.

-Vaadimme Kiinan johtoa arvioimaan uudelleen vuoden 1989 tapahtumat Tiananmenin aukiolla ja vapauttamaan kaikki mielenosoittajat. Vaadimme myös Jiangin eroa ja yksipuoluejärjestelmästä luopumista, sanoi Hongkongin tunnetuin "ammattimielenosoittaja" Leung Kwok Hung ennen Jiangin saapumista.

Leungin puheet ja hänen johtamansa ryhmän suunnittelemat mielenosoitusmarssit osoittavat, etteivät vuosi sitten Hongkongin kansalaisvapauksien puolesta pelänneiden kaikkein pahimmat pelot ole toteutuneet. Kriitikot puolestaan huomauttavat, että mielenosoituksissa on nykyisin läsnä usein enemmän poliiseja kuin mielenosoittajia. Silti hongkongilaisia huolettaa eniten talouden alamäki. -Ihmiset luulivat, että Kiinan alaisuudessa poliittiset oikeudet häviävät ja talous kukoistaa. Nyt on käynyt aivan päinvastoin, sanoi yliopiston tutkija Ho Lok Sang.

Vapaudet tallella

Kiina on malttanut olla ainakaan avoimesti puuttumatta hongkongilaisten nauttimiin vapauksiin. Yksi tärkeä merkki tästä oli Tiananmenin aukion verilöylyn muistopäivä 4. kesäkuuta, jolloin kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat tapansa mukaan Hongkongissa kynttiläkulkueeseen.

Myös Hongkongia lakia säätävän neuvoston eli parlamentin vaalit 24. toukokuuta päättyivät asiantuntija-arvioiden mukaan Kiinaan arvostelevasti suhtautuvan demokraattisen leirin moraaliseen voittoon. Äänestysinto oli huipussaan, ja demokraatit saivat 60 prosenttia äänistä. Kiinalle myötämielisiä ehdokkaita suosivan vaalilain ansiosta demokraatit saivat kuitenkin vain 20 paikkaa 60-jäseniseen neuvostoon.

Myös Hongkongin vapaa lehdistö on saanut jatkaa toimintaansa ainakin päällisin puolin entiseen malliin. Hongkongin toimittajaliiton puheenjohtaja Carol Lai sanoo kuitenkin, että Hongkongin perustuslakiin vallanvaihdon yhteydessä kirjatut pykälät maanpetoksesta saattavat uhata lehdistönvapautta jatkossa. Sadat Hongkongissa toimivat toimittajat julkaisivat tiistaina vetoomuksen, jossa vaaditaan kiinalaisen toimittajan Gao Yun vapauttamista. Gao vangittiin valtiosalaisuuksien paljastamisesta sen jälkeen kun hän kirjoitti Kiinan rakenneuudistuksesta hongkongilaiseen lehteen. Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo, että Hongkongin ihmisoikeustilannetta on syytä seurata tarkkaan.

Taloushuolet päällimmäisenä

Päällimmäisenä hongkongilaisten mielissä näyttävät vuosi vallanvaihdon jälkeen olevan kuitenkin taloudelliset huolet. Hongkongin työttömyysaste on korkeimmillaan 15 vuoteen (4,2 prosenttia), ja vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Hongkongin talous supistui 2 prosenttia, mikä oli ensimmäinen supistus 13 vuoteen.

Talouden taantuma ei ole aiheutunut Kiinan puuttumisesta Hongkongin asioihin, vaan asiantuntijat syyttävät siitä Itä-Aasiassa raivoavaa talouskriisiä. Monet hongkongilaiset kuitenkin syyttävät hallintojohtaja Tug Chee Hwata ja hänen hallitustaan.

-Hallitus on häpeämätön, typerä ja täysin kelvoton, kiljui muuan pettynyt sijoittaja äskettäin mielenosoituksessa, jossa vaadittiin korvauksia konkurssien vuoksi menetetyistä sijoituksista. Tungin elitistiseksi luonnehdittu tyyli hallita ei miellytä myöskään demokraattien leiriä. Tarkkailijoiden mukaan Tungin tulevaisuudelle keskeistä on se, millaiseksi muodostuu yhteistyö uuden parlamentin kanssa. Rajoituksista huolimatta demokraattien leiri on muuttamassa lakia säätävää neuvostoa todelliseksi vahtikoiraksi, joka voi tehdä Tungin elämän vaikeaksi.

Tung saattaa ehkä ammentaa hieman lohtua Hongkongin vaikutusvaltaisista feng shui -ennustajista. He ennustivat aivan oikein kiinalaisen Hongkongin ensimmäisen vuoden vaikeudet, ja nyt ennustajat sanovat, että Hongkongin onni kääntyy uuden lentokentän avaamisen myötä. Chek Lap Kokin kansainvälinen kenttä avataan liikenteelle 6. heinäkuuta.

(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat