Vuosi 2021 oli holhouksesta vapautuneelle Britney Spearsille käänteentekevä – näin poptähden taistelu kohti vapautta eteni

9:33
Britney Spearsin holhouksesta kertova dokumentti sai maailman tajuamaan laulajan karun tilanteen – tästä on kyse

Britney Spears vapautettiin tänä vuonna 13 vuotta kestäneestä holhouksesta. Kokosimme aikajanaksi Britneyn holhoustaistelun vaiheet vuodelta 2021.

Vuosi 2021 oli poptähti Britney Spearsille käänteentekevä, sillä laulaja voitti oikeustaistelun isäänsä James ”Jamie” Spearsia vastaan ja hänet vapautettiin 13 vuotta kestäneestä holhouksesta.

Britneyn Jamie-isä oli vastuussa tyttärensä taloudesta ja yksityiselämästä vuodesta 2008 lähtien. Laulaja asetettiin holhoukseen vuonna 2007 tapahtuneen julkisen hermoromahduksen vuoksi.

Britney on luonnehtinut holhouksen rajoittaneen hänen elämäänsä ja kertonut sen olleen hyväksikäyttöä. Hän haki oikeudesta muutosta holhoussuhteeseensa jo vuonna 2020.

Britney toi tuolloin ilmi, että hän haluaa isänsä poistettavan holhoojan roolista, jolloin laulajan omaisuuden ainoaksi hallinnoijaksi asetettaisiin erillinen rahoituslaitos.

Holhouksesta puhutaan nykyään usein edunvalvontana. Edunvalvonta selitetään Oikeus.fi-sivustolla seuraavalla tavalla:

Edunvalvoja tai edunvalvontavaltuutettu voi olla tarpeen, kun esimerkiksi vaikea sairaus tai korkea ikä ovat heikentäneet asianomaisen henkisiä kykyjä niin, että hän ei itse kykene valvomaan etujaan tai hoitamaan asioitaan.

Britneyn vuosi 2021

Kokosimme aikajanan siitä, miten Britneyn oikeustaistelu kohti vapautta eteni vuoden 2021 aikana.

Helmikuu 2021

The New York Times julkaisi tuottamansa Framing Britney Spears -dokumentin helmikuun alussa. Laajaa huomiota saaneessa dokumentissa tarkastellaan muun muassa Britneyn nousua julkisuuteen, hänen elämäänsä isänsä holhouksen alaisena ja sitä, miten tilanteeseen päädyttiin.

Dokumentti toi huomiota myös #FreeBritney-liikkeelle, joka on vaatinut poptähden holhouksen päättämistä.

Britneyn holhousta koskeva oikeustaistelu isäänsä Jamieta vastaan jatkui torstaina 11. helmikuuta. Tuolloin tuomari kumosi Jamien vastalauseet koskien Britneyn holhouksen uudelleen järjestämistä.

Losangelesilaisen korkeimman oikeuden tuomari Brenda Penny hylkäsi Britneyn hakemuksen syrjäyttää isänsä holhoojan roolista vuonna 2020. Tuomari kuitenkin nimitti tuolloin Bessemer Trust -rahoituslaitoksen laulajan "yhteisholhoojaksi" Jamien rinnalle.

Maaliskuu 2021

Britney pyysi oikeudelle jätetyssä hakemuksessa, että Jamie poistettaisiin holhoojan pestistään, ja hänen tilalleen nimitettäisiin Jodi Montgomery. Montgomery on ollut osa Britneyn holhoustiimiä vuodesta 2019 saakka, ja on vastuussa poptähden yksityiselämästä.

Toukokuu 2021

Britney ei ollut aikaisemmin saanut olla itse äänessä holhouspäätöstä koskevissa oikeusistunnoissa. Tuomioistuin kuitenkin linjasi toukokuussa, että poptähteä kuullaan 23. kesäkuuta järjestetyssä istunnossa.

Päätös tehtiin Britneyn asianajaja Samuel Inghamin kerrottua huhtikuussa, että poptähti haluaa puhua tuomioistuimelle suoraan.

Kesäkuu 2021

Britney pääsi vihdoin ääneen holhousta koskevassa oikeustaistelussa. Poptähti ei säästellyt sanojaan noin 20 minuuttia kestäneen, etäyhteyksin järjestetyn esiintymisensä aikana. Hän luonnehti holhousta loukkaavaksi ja kuvaili sen jättäneen hänet traumatisoituneeksi ja masentuneeksi.

– Haluan vain elämäni takaisin. Tätä on jatkunut 13 vuotta ja se riittää, Spears sanoi tuomarille.

Laulaja kertoi muun muassa olevansa onneton, kärsivänsä unettomuudesta ja itkevänsä päivittäin.

– Isäni ja kaikki holhoukseen osallistuneet, joilla oli keskeinen rooli tässä tilanteessani, joutaisivat vankilaan, hän sanoi.

Spears kertoi myös, ettei ole voinut toteuttaa haaveitaan, kuten mennä naimisiin tai hankkia lisää lapsia, sillä hänen "tiiminsä" on kieltänyt tätä avioitumasta ja hoitanut hänelle ehkäisyn.

Noin viikkoa myöhemmin selvisi, että tuomari ei vapauttanut Britneytä isänsä holhouksesta. Päätös ei kuitenkaan ollut suoraan yhteydessä Britneyn edellisellä viikolla antamaan lausuntoon, vaan koski kuukausia sitten tehtyä pyyntöä poistaa Jamie holhoojan roolista.

Hakemus holhouksen lopettamiseksi käsiteltiin tuomioistuimessa Los Angelesissa.

Tuomari ei voinut kumota holhousta pelkästään poptähden oikeudessa antaman lausunnon perusteella, sillä Britneyn tulisi tehdä vielä erillinen vetoomus holhouksen lopettamiseksi, kertoi Variety.

Heinäkuu 2021

Losangelesilaisen korkeimman oikeuden tuomari Brenda Penny hylkäsi viime vuonna Britneyn hakemuksen syrjäyttää isänsä holhoojan roolista. Tuolloin tuomari kuitenkin nimitti Bessemer Trust -rahoituslaitoksen laulajan "yhteisholhoojaksi" Jamien rinnalle.

Bessemer Trust -rahoituslaitos pyysi heinäkuussa eroa Britneyn yhteisholhouksesta sen jälkeen, kun poptähti oli puhunut oikeudessa noin viikkoa aikaisemmin.

– Vetoomuksen esittäjä on saanut tietoonsa, että holhottava vastustaa holhouskautensa jatkamista ja haluaa lopettaa holhouksen. Vetoomuksen esittäjä on kuullut holhottavaa ja kunnioittaa hänen toiveitaan, erohakemuksessa todettiin.

Muutamaa päivää myöhemmin Britneyn managerina 25 vuotta toiminut Larry Rudolph irtisanoi itsensä tehtävästään. Rudolphin mukaan laulaja suunnitteli musiikkiuransa lopettamista, jolloin managerille ei olisi enää tarvetta.

Samoihin aikoihin pitkään Britneyn asianajajana toiminut Ingham pyysi, ettei hän enää edustaisi laulajaa. Oikeus oli nimittänyt Inghamin Britneyn asianajajaksi sen jälkeen, kun laulaja oli asetettu holhoukseen vuonna 2008, ja nyt Britney halusi itse valita oman asianajajansa.

Ingham ilmoitti eroavansa tehtävistään heti, kun Britney on löytänyt itselleen uuden asianajajan.

Tuomari antoi siunauksensa sille, että Britney saisi palkata avukseen itse valitsemansa asianajajan. Poptähti palkkasikin noin viikkoa myöhemmin oikeusavukseen aikaisemmin liittovaltion syyttäjänä toimineen ja nyttemmin Hollywood-asianajajana tunnetun Mathew S. Rosengartin.

Samoihin aikoihin Britney kertoi losangelesilaiselle tuomioistuimelle haluavansa isäänsä syytettävän holhousaseman väärinkäytöstä ja toivoi, että tämän toimista aloitetaan tutkinta.

Heinäkuun loppupuolella esitettiin myös lakialoite, joka voi muuttaa Yhdysvaltain holhousjärjestelmää.

Yhdysvaltain edustajainhuoneessa Floridan osavaltiota edustava demokraatti Charlie Crist ja Etelä-Carolinaa edustava republikaani Nancy Mace esittelivät lakialoitteen, joka pyrkisi suojaamaan holhouksen alaisuudessa eläviä ihmisiä. Lakialoite sai kimmokkeen Britneyn holhoustaistelusta.

Voimaan tullessaan laki tarjoaisi holhouksessa oleville muun muassa oikeuden pyytää, että tuomioistuimen holhousvastuuseen määräämä henkilö vaihdettaisiin julkisen puolen edunvalvojaan, jolla ei olisi taloudellisia intressejä tai eturistiriitoja.

Britneyn uusi asianajaja Rosengart haki 23. heinäkuuta holhousvastuun lopettamista kutsuen sitä asiakirjassa kafkamaiseksi painajaiseksi.

Elokuu 2021

Britneyn isä Jamie ilmoitti asianajajiensa välityksellä 12. elokuuta luopuvansa tyttärensä holhouksesta.

Uutiskanava CNN:n haltuun saamien asiakirjojen mukaan Jamie teki päätöksen häneen kohdistuneiden "epäoikeudenmukaisten hyökkäysten" seurauksena. Asiakirjassa väitetään, ettei holhouksesta luopumiselle ole todellisia perusteita.

Syyskuu 2021

Jamie jätti syyskuun alussa hakemuksen 13 vuotta kestäneen taloudellisen holhousvastuun lopettamiseksi. Hän viittasi hakemuksessaan Britneyn kesän aikana kahdessa eri oikeuden kuulemisessa esittämään pyyntöön, että 13 vuotta jatkunut holhousjärjestely päätettäisiin.

Britney pyysi syyskuussa jälleen oikeudelta, että hänen isänsä holhousvastuu lopetetaan. Laulaja jätti virallisen hakemuksen asiasta oikeuteen keskiviikkona 22. syyskuuta. Britney on kertonut haluavansa mennä naimisiin ja saada lapsen ilman, että hän tarvitsee holhoojan hyväksynnän. Uudessa hakemuksessa holhousvastuun päättämistä perusteltiin myös toiveella avioehdon tekemisestä.

Laillistettu tilintarkastaja John Zabel nimitettiin Britneyn 60 miljoonan dollarin omaisuuden väliaikaiseksi holhoojaksi. Jodi Montgomery pysyi poptähden väliaikaisena holhoojana.

Holhouksen lopullista päättämistä aiotaan käsitellä oikeudessa 12. marraskuuta.

Marraskuu 2021

Los Angelesin piirikunnan korkeimman oikeuden tuomari Brenda Penny päätti 12. marraskuuta, että Britneyn holhous lopetetaan virallisesti. Tuomari katsoi, ettei laulajan taloudellisten ja henkilökohtaisten asioiden holhoukselle ole enää tarvetta.

Lähteet: Biography, Page Six, The Guardian, Variety, Oikeus.fi, US Weekly, Framing Britney Spears -dokumentti

Controlling Britney Spears ja Framing Britney Spears katsottavissa mtv-palvelussa ja C Moressa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja