Mainos

Vuorotyöntekijä narskuttaa hampaita

Hampaiden narskuttelu tai yhteenpuristaminen eli bruksismi näyttää olevan yhteydessä epäsäännöllisen vuorotyön tekemiseen. Asia selviää tänään Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Bruksismilla on merkitsevä yhteys myös muun muassa stressaaviin tilanteisiin sekä huonoksi koettuun uneen.

Bruksismi on tahdosta riippumatonta hampaiden narskuttelua tai yhteen puristamista. Unibruksismia arvioidaan esiintyvän noin 10 prosentilla, ja valveilla tapahtuvaa hampaiden yhteen puristamista noin 20 prosentilla väestöstä.

Hammaslääketieteen lisensiaatti Kristiina Ahlberg on kartoittanut väitöstutkimuksessaan koetun bruksismin, uni- valvehäiriöiden ja joidenkin unen laatua mahdollisesti huonontavien tekijöiden yhteyttä.

Tutkimus tehtiin poikittaisena vertailututkimuksena epäsäännöllistä vuorotyötä ja säännöllistä päivätyötä tekevien välillä.

Epäsäännöllistä vuorotyötä tekevät ilmoittivat kokevansa enemmän stressiä kuin päivätyötä tekevät, ja he olivat tyytymättömämpiä työaikamuotoonsa. Usein toistuva bruksaus sekä tyytymättömyys työaikamuotoon olivat yhteydessä unihäiriöihin sekä riittämättömän unen oireisiin.

Ahlbergin väitöstyö on osa laajempaa tutkimushanketta, jossa selvitetään epäsäännöllisen vuorotyön mahdollisia haittoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.