Vuokramarkkinat käyvät kuumina – huomioi nämä asiat ennen vuokrasopimuksen solmimista: "Usein virheellisesti luullaan, että..."

Vuokra-asujan muistilista kuumana käyville markkinoille 9:21
Vuokramarkkinat käyvät kuumina! Suomen Vuokranantajien lakimies Saara Penttilä vieraili Huomenta Suomessa. Haastattelussa myös Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Mitkä ovat vuokrasopimuksen tyypilliset sudenkuopat?

Monella alkaa syksyllä uusi arki, ja vuokramarkkinat käyvätkin usein kiivaana loppukesästä. 

– Tällä hetkellä vuokramarkkinat käyvät hyvin kuumana, paljon vuokralaisia liikkuu, varsinkin, kun opiskelijat siirtyvät uusille paikkakunnille, Suomen Vuokrantajien lakimies Saara Penttilä kertoi Huomenta Suomen haastattelussa. 

Penttilän mukaan tarjontaakin riittää. Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita huomauttaa kuitenkin, ettei opiskelijabudjettiin sopivaa vuokra-asuntoa ole välttämättä helppo löytää tällä hetkellä. 

– Ja useimmiten sen sitten löytää sieltä opiskelija-asuntoyhteisöistä, Viita sanoo.

Missä kaupungeissa on vuokranantajien markkinat? Mistä asioista vuokranantajat ja vuokralaiset ovat eri mieltä? Voiko vuokraa tinkiä alaspäin? Mitä vuokrasopimuksessa pitää huomioida? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta! 

Mitä kannattaa huomioida ennen vuokrasopimuksen solmimista? Lue alta vinkit vuokrasopimuksen tekemiseen!

Milloin vuokrasopimus syntyy?

Syntyykö vuokrasopimus, kun nimen raapustaa paperiin? Ei. On tärkeää huomioida, että sitova sopimus voi saada alkunsa jo sähköpostitse tai tekstiviestitse käydyssä keskustelussa, kenties jopa suullisesti asuntonäytön aikana.

Käytännön tasolla sopimus syntyy, kun vuokralle aikova kertoo hyväksyvänsä vuokranantajan tekemän tarjouksen – kunhan vuokrasopimuksen keskeiset ehdot ovat selvät. 

– Usein virheellisesti luullaan, että sopimus syntyisi vasta fyysisin tai sähköisin allekirjoituksin, ja että ennen sitä vuokrauksesta voi milloin tahansa vetäytyä. Kun yhteisymmärrys vuokrauksesta ja sen ehdoista on syntynyt tavalla tai toisella, sopimuksesta irrottautuminen on mahdollista vain sopimalla siitä yhteisymmärryksessä tai lainmukaisin päättämiskeinoin, kertoo Penttilä Suomen Vuokranantajien tiedotteessa.

Mitä eroa on määräaikaisella vuokrasopimuksella ja toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella?

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva?

Määräaikainen vuokrasopimus sitoo molempia osapuolia siihen sopimukseen merkittyyn ajankohtaan asti. Tällöin sopimusta ei voida lähtökohtaisesti päättää irtisanomalla.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on voimassa siihen asti, kunnes jompikumpi osapuolista irtisanoo sen. Sopimus päättyy tässä tapauksessa lain mukaisen irtisanomisajan kuluttua.

Tiedotteessa kerrotaan, että vuokramarkkinoilla on yleistynyt ehto, jonka mukaan toistaiseks voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisaika voi aikaisintaan alkaa kulua esimerkiksi vasta vuoden päästä vuokrasuhteen alkamisesta. Ehtoa tehostetaan usein sopimussakolla.

Penttilän mukaan ehdolla pyritään sitouttamaan osapuolet sopimukseen vähintään halutuksi ajaksi.

– Ehto ei kuitenkaan kategorisesti estä irtisanomista ennen sopimuksessa sovittua ajankohtaa, mutta sanktioi sen. Jos siis sopimuksen irtisanoo ennen sopimukseen kirjattua ajankohtaa, joutuu maksamaan toiselle osapuolelle sovitun sopimussakon korvauksena vuokrasuhteen ennenaikaisesta päättämisestä, Penttilä avaa tiedotteessa.

Mitä hyvä vuokrasopimus pitää sisällään?

Sen lisäksi, että vuokrasopimuksessa kerrotaan, kauanko vuokrasuhde kestää, siinä tulisi mainita rahaa koskevat ehdot: ehdot vuokrasta, erillismaksuista sekä vakuudesta. 

Hyvä on myös tarkistaa, millä ehdoilla maksuja voidaan korottaa.

– Koska vuokranmaksu on vuokralaisen tärkein sopimusvelvoite, kannattaa tuplavarmistaa, ymmärtäväthän molemmat osapuolet nämä ehdot samalla tavalla. Epäselvät sanamuodot voivat johtaa ikäviin riitatilanteisiin, Penttilä neuvoo.

Paljonko on vuokran vakuus?

Asuntoa etsivän kannattaa varautua maksamaan parin kuukauden vuokraa vastaava vakuus. Jos vakuutta ei vaksa sovitusti, voidaan solmittu sopimus jopa purkaa. Rahavakuuden ohella tai sen sijaan myös henkilötakaaja on joskus mahdollinen.

Muut yksityiskohdat

Lisäksi vuokrasopimuksessa voidaan sopia muista yksityiskohdista: Saako asuntoon tuoda lemmikkejä? Miten on tupakoinnin laita? Kuka hoitaa korjaustyöt, entä kotivakuutuksen?

– Asumisen järjestäminen on elämän tärkeimpiä asioita, ja siihen liittyvät epäselvyydet on syytä minimoida. Vuokralaisen ja vuokranantajan kannattaakin käydä sopimus ehto ehdolta läpi ennen sen allekirjoittamista. Tähän käytetty aika maksaa itsensä ongelmatilanteessa varmasti takaisin, Penttilä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat