Toimiiko kotisi ilmanvaihto? Helpolla kikalla selvität: "Jos se kestää yli kymmenen minuuttia..."

Kiinteistöliitto muistuttaa tarkistamaan kotien ilmanvaihtoventtiilien kunnon ja puhdistamaan venttiilit.

Pahimman katupölyn laskeuduttua tulee monessa kodissa ajankohtaiseksi keväinen ikkunanpesu, jonka yhteydessä on oiva hetki tarkastaa ikkunoiden yläpuolella sijaitsevien ilmanvaihtoventtiilien kunto ja puhdistaa venttiilit, muistuttaa Kiinteistöliitto tiedotteessaan.

Kiinteistöliiton mukaan samalla kierroksella on hyvä ajatus käydä läpi myös kylpyhuoneessa, wc:ssä, vaatehuoneessa ja keittiössä sijaitsevien poistoilmaventtiilien tilanne. Venttiilit olisi hyvä pyyhkiä puhtaaksi kerran vuodessa.

Siivousguru Auri Kananen jakaa parhaat ikkunanpesuvinkkinsä 1:12
Auri Kanasesta tuli siivousvideoilla miljoonien seuraama nettisensaatio. Videoillaan Auri siivoaa hyväntekeväisyysprojekteina ihmisten koteja. Hänestä on kirjoitettu ulkomaisissa medioissa, ja TikTokissakin katseluja on miljoonia. Videolla siivousguru Kananen jakaa parhaat ikkunanpesuvinkkinsä!

Osakas huolehtii venttiilien puhdistuksesta

Oletko jo tietoinen siitä, mitkä työt ovat osakkaan vastuulla ja mitkä taloyhtiön? Tässä tapauksessa korvaus- ja tuloilmaventtiilien puhdistus huoneiston puolella kuuluu osakkaalle, korjaus ja uusiminen puolestaan taloyhtiölle. Jos venttiiliin kuuluu suodatin, on taloyhtiön homma uusia se.

– Ilmanvaihtojärjestelmään liittyvät toimenpiteet riippuvat pitkälti siitä, onko taloyhtiössä painovoimainen vai koneellinen ilmanvaihto, sanoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy tiedotteessa.

Tarkkailethan sisäilman laatua? Tee näin suihkun jälkeen

Oman kodin sisäilman laatua ja ilmanvaihdon toimivuutta voi tarkkailla itse esimerkiksi tullessa ulkoa sisälle. Ilmanvaihdossa voi olla jotain häikkää, jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta ja postiluukku tai ulko-ovi vinkuu. Jos huoneiston ulko-oven avaaminen on raskasta, se voi antaa viitteitä asunnon liian vähäisestä tuloilman saannista ja pielessä olevista ilmanvaihdon säädöistä.

Kiinteistöliitto vinkkaa myös eräästä hyvästä keinosta: tarkkaile suihkun jälkeen kylpyhuoneen peiliin tiivistyneen kosteuden haihtumista.

– Jos se kestää yli kymmenen minuuttia, ilmanvaihto ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, Pylsy sanoo.

Kaikissa ilmanvaihdon toimintaan liittyvissä puutteissa asukkaan kannattaa olla yhteydessä taloyhtiön vastuuhenkilöihin.

Jos taloyhtiössä on keskitetty koneellinen poistoilmanvaihto, ilmanvaihdon tehostusajat kannattaa keväisin tarkistaa.

– Samalla on hyvä pohtia, olisiko ilmanvaihtoa mahdollista käyttää kesällä tehostettuun yötuuletukseen, jolla yritettäisiin hieman hillitä asuntojen liiallista lämpenemistä, Petri Pylsy neuvoo.

Artikkeli on uusinta huhtikuulta 2021.

Tiesitkö? Näin kätevästi puhdistat liesituulettimen suodattimen:

Näin puhdistat liesituulettimen suodattimen 1:20

Lähde: Kiinteistöliitto

Lue myös:

    Uusimmat