Mainos

Vuoden ohjelmistoyrittäjän MySQL-yhtiö laajenee nopeasti

Vuoden 2003 ohjelmistoyrittäjäksi valittu Michael Widenius aikoo jatkaa työntekoa kotonaan Helsingin Malmilla, vaikka hänen perustamansa yritys MySQL laajenee nopeasti ja toimii jo 15 maassa noin 120 työntekijän voimin.

- Haluan jatkaa ohjelmistokirjoittajana, Widenius perusteli elämäntapaansa STT:lle.

Hän koodaa ohjelmia päivittäin. 7-8 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävän yrityksen asioita hoitaa palkattu toimitusjohtaja, vaikka Widenius perheineen on edelleen MySQL:n suurin yksittäinen omistaja. Hänen tittelinsä yhtiössä on teknologiajohtaja.

Itse asiassa Wideniuksen elämäntapa on tavallinen MySQL:ssä. Suurin osa yhtiön työntekijöistä tekee töitä kotoaan käsin, mikä mahdollistaa tarvittaessa vaikka muuton maasta toiseen työsuhteen kärsimättä. Yhtiö välttää toimitilakuluja, ja pienet toimistot on vain Ruotsissa, Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Wideniuksen mukaan yrityksen toimintatapa perustuu Internetiin, joka mahdollistaa "virtuaalityön". Ennen nettiä MySQL:n kaltainen yritys olisi ollut mahdoton.

- Ei ole väliä sillä, missä kaveri tekee työn, jos hän on vain pätevä, kutsumanimellä Monty tunnettu Widenius sanoi.

Toimintavasta seuraa, että MySQL:n on ollut helppo löytää työntekijöitä. Heitä on Venäjältä Kyprokseen, Saksasta Yhdysvaltoihin ja Brasiliasta Meksikoon.

Nimet omien lasten mukaan

Ohjelmistoyrittäjät ry valitsi Wideniuksen vuoden ohjelmistoyrittäjäksi vuosikokouksessaan kuluneella viikolla. Ohjelmistoyrittäjät perusteli valintaa mm. sillä, että hän on kehittänyt avoimen lähdekoodin ohjelmistoille toimivan liiketoimintamallin ja haastaa maailman markkinajohtajat kovaan kilpailuun.

MySQL-tietokantaohjelmistolla on jo yli kuusi miljoonaa käyttäjää, ja sitä ladataan yhtiön Internet-sivuilta yli 40 000 kertaa päivässä. Ohjelmistoa käyttävät muun muassa Yahoo, Google, Lucent, Sony, Motorola, Nasa, Silicon Graphics, HP, Xerox ja Cisco.

Yhtiön kasvu on ollut rajua, sillä vuosi sitten työntekijöitä oli 50 eli alle puolet nykyisestä. Vuonna 2000 työntekijämäärä oli vain 15. Tuotteeksi MySQL valmistui 1995.

MySQL on alunperin kolmen miehen, Wideniuksen ja ruotsalaisten David Axmarkin sekä Allan Larssonin tuote, joka on saanut nimensä Wideniuksen 14-vuotiaan tyttären Myn mukaan. Yhtiön toinen tuote, MaxDB, on puolestaan saanut nimensä 12-vuotiaalta Max-pojalta.

Yritys hankki viime vuonna 19 miljoonan euron pääomasijoituksen pohjoismaisamerikkalaiselta sijoittajaryhmältä, vaikka pääomasijoitustoiminta on ollut jäissä it-kuplan jäljiltä. Sijoituksena saatuun pääomaan ei ole vielä koskettu, mutta Wideniuksen mukaan rahaa on hyvä olla mahdollisia investointeja tai yritysostoja varten.

Bisnes rakentuu tuotteen päälle

MySQL:n ohjelmisto perustuu avoimeen lähdekoodiin eli kuka tahansa voi kehittää sitä ja se on saatavissa Internetistä ilmaiseksi. Tunnetuin avoimen lähdekoodin ohjelmisto lienee suomalaisen Linus Torvaldsin johdolla kehitetty Linux-käyttöjärjestelmä, mutta myös Widenius kumppaneineen oli liikkeellä jo 1980-luvun alun avoimen Unix-käyttöjärjestelmän innoittaessa ohjelmoijia.

Internetin yleistyttyä 1995 lähtien Widenius ja Axmark kehittivät verkosta ladattavan avoimeen lähdekoodiin perustuvan tietokantaohjelmistonsa. Widenius kertoi, että jo kolmen kuukauden jälkeen MySQL:n julkistuksesta hän sai ensimmäisen tukiasiakkaansa, ja tuote on alusta lähtien kantanut itsensä.

Avoimien ohjelmistojen liiketoimintamalli perustuu siihen, että ilmaisenkin ohjelmiston käyttäjät tarvitsevat tukea, koulutusta ja muuta konsultointia.

- Kun on iso käyttäjäkunta, bisnes voidaan rakentaa tuotteen päälle, Widenius sanoi.

Michael Widenius tekee töitä omakotitalossaan Helsingin Malmilla eikä kaipaa muuttoa minnekään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.