Vuoden nuori taiteilija teki museon pihalle saunan

Valintaraati kiittelee Hans-Christian Bergin taidetta teknisestä monipuolisuudesta ja lähestymistapojen runsaudesta.

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valitun Hans-Christian Bergin näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa kevään ajan. Berg tekee veistoksia ja tilateoksia muun muassa metallista, lasista sekä muoveista.

- Lähdin kokoamaan näyttelyä olemassa olevista teoksista, mutta myös tila antaa omat virikkeensä. Valitsin sellaisia töitä, jotka toimivat hyvin tässä tilassa, kertoo Berg.

Tilaa on kevätaikaan museon pihallakin. Sinne on sijoitettu teos nimeltä Project Solaris, joka on sekä valo-observatorio että sauna.

- Se on taideteos, kontekstista riippuen, luonnehtii Berg.

HC Berg - Visual Vortex series, 2006

Kaikkiaan Bergin töitä on näyttelyssä esillä parikymmentä. Monet niistä tutkivat valon ja värin avulla optisia illuusioita ja näköhavainnon olemusta. Filosofista taustaa taiteilija kertoo etsineensä niin idästä kuin lännestäkin.

Monipuolinen nuori tekijä Berg on järjestyksessä jo 23. Vuoden nuori taiteilija. Valinta on ollut monelle ponnahduslauta entistä tunnetummaksi tekijäksi Suomen taiteen kartalla ja kansainvälisestikin. Näyttelyn lisäksi Vuoden nuori taiteilija saa 20 000 euron stipendin.

HC Berg - Eye of Light, 2000

Valitsijat kiittelevät Bergin taidetta teknisestä monipuolisuudesta ja lähestymistapojen runsaudesta. Hän on rohkeasti omaksunut käyttöönsä uusia materiaaleja uusien taiteellisten ideoiden niin vaatiessa.

Hans-Christian Berg on syntynyt Espoossa vuonna 1971. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta ja Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2002 ja piti ensimmäisen yhteisnäyttelynsä vuonna 2004. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Inkoossa. Näyttely on esillä toukokuun 20. päivään asti.

Samaan aikaan myös Carl Bengts

Samaan aikaan Bergin näyttelyn kanssa Tampereen taidemuseossa on esillä myös Carl Bengtsin (1876-1934) elämäntyötä esittelevä näyttely Valo puhuu. Sen on koonnut Vaasassa toimiva Pohjanmaan museo, missä näyttely nähtiin jonkin verran laajempana viime vuoden lopulla ja tammikuussa.

Carl Bengts kuului suomalaisen varhaismodernismin kärkijoukkoon. Hän matkusteli paljon ja asettui lopulta Jyväskylään.

Närpiöläisen viljelijäsuvun vesana syntynyt Bengts kuvasi mielellään suomalaista maalaiselämää. Hänen teoksensa ovat valoisia, ihminen ja luonto ovat niissä sopusoinnussa

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat