Mainos

VR:n tehopartiointi alkaa tuottaa tulosta

Häiriökäyttäytymisen karsimisen ohella myös pummilla matkustavia on saatu käpälälautaan. Etenkin joissakin iltalähijunissa liputtomien määrä on ollut huomattava, VR kertoo.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen tehopartiointi näyttäisi ainakin lukujen valossa tuottaneen tulosta. Huhtikuun alussa alkaneen kampanjan tarkoituksena on kitkeä häiriökäyttäytymistä ja liputta matkustamista.

Esimerkiksi VR:n lähijunissa liikkuvilla turvapartioilla oli viime viikonloppuna 320 tehtävää, ja junista poistettiin 160 ihmistä tai seuruetta. Kampanjan ensimmäisen viikonlopun aikana tehtäviä oli 500 ja junasta poistoja 300. Partioiden määrä oli kumpanakin viikonloppuna suunnilleen sama.

VR:n lähiliikennepäällikkö Kari Pekka Rosenholm kuitenkin muistuttaa, että viikonloput ovat aina erilaisia.

- Heti jos on isoja konsertteja, lätkämatseja tai jotain isoja nuorisotapahtumia, niin tilanne on erilainen. Vielä en vetäisi mitään johtopäätöksiä, Rosenholm toppuuttelee.

Tarkastusmaksuja kirjoitettiin viime viikon aikana 60 prosenttia enemmän kuin normaalisti.

- Joissakin iltajunissa liputtomien matkustajien määrä on ollut todella huikea.

Palaute pääosin positiivista

Joukkoliikenteen käyttäjät ovat suhtautuneet tehopartiointiin myönteisesti. Rosenholmin mukaan VR:n saama yleisöpalaute on ollut 95-prosenttisesti positiivista.

Junien lisäksi valvontaa on tehostettu myös metroissa ja raitiovaunuissa. Kampanjassa ovat mukana VR, HKL, YTV, poliisi, Ratahallintokeskus sekä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungit.

Matkustajat ovat kokeneet joukkoliikenteen pahimmaksi ongelmaksi alkoholinkäytön ja sen aiheuttaman häiriköinnin. Viime vuonna julkistetussa tutkimuksessa useampi kuin joka kolmas matkustaja kertoi joutuneensa häiriköinnin kohteeksi. Häiriköinnin takia osa ihmisistä kertoi välttävänsä joukkoliikennettä iltaisin ja viikonloppuisin.

Myös liputta matkustaminen on yleistynyt viime vuosina. VR:n lähiliikenteessä lähes neljä prosenttia matkustajista kulkee ilman lippua. Raitiovaunuissa ja metroissa luku on vieläkin suurempi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.