Mainos

Vollebäk vaatii Etyjille suurempaa roolia Tshetseniassa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtaja, Norjan ulkoministeri Knut Vollebäk vieraili eilen Venäjän hallitsemassa osassa Tshetsheniaa. Hän vetosi jälleen Moskovaan, jotta se sallisi ulkomaailmalle laajemman roolin kiistan ratkaisemisessa.

Knut Vollebäk

Venäjä on torjunut Etyjin tarjoukset antaa muuta kuin humanitaarista apua samoin kuin Vollebäkin vetoomukset tulitauosta Groznyin ympärillä. Venäjän mukaan lähes kolme kuukautta jatkunut hyökkäys on suunnattu "rosvoja ja terroristeja" vastaan.

Vollebäk kehotti kansainvälistä yhteisöä lisäämään humanitaarista apua kierreltyään Pohjois-Tshetsheniassa helikopterilla. Hän kävi pakolaisleirillä, koulussa, sairaalassa sekä kymmenisen kilometriä Groznyista olevassa tarkastuspisteessä venäläisten pakolaisille avaaman "turvakäytävän" varrella. -Se mitä olen nähnyt vahvistaa käsitystäni, että me tarvitsemme vuoropuhelua ja poliittista ratkaisua. Uskon, että Etyjillä voi olla laajempi rooli, Vollebäk sanoi Pohjois-Kaukasian-matkansa päätteeksi ennen lähtöään Osloon. Myös humanitaarista apua on hänen mukaan jatkettava.

Tiedot yli 100 venäläissotilaan kaatumisesta väijytyksessä lisäävät neuvottelujen tarvetta, sanoi Vollebäk. Hänen seurassaan matkustanut Venäjän varapääministeri Nikolai Koshman kiisti kuitenkin tiedot venäläisjoukkojen joutumisesta väijytykseen Groznyissa keskiviikkoiltana. -Minä tietäisin siitä, jos niin olisi tapahtunut, hän sanoi toimittajille.

Vollebäk tyytyväinen matkaansa

Vollebäk piti matkaansa onnistuneena, vaikkei Venäjä ole ainakaan toistaiseksi luvannut Etyjille laajempaa roolia. Norjan ulkoministeri on tarjoutunut välittämään Venäjän ja Tshetshenian presidentin Aslan Mashadovin välillä. Hän ei kuitenkaan tavannut Mashadovia Dagestaniin, Pohjois-Ossetiaan, Ingushiaan, Azerbaidzhaniin ja Tshetsheniaan suuntautuneen kiertomatkansa aikana.

Tänään Vollebäk antaa tänään selvityksen Tshetshenian tilanteesta G8-maiden ulkoministereille.
G8-maiden ministerit tapaavat Berliinissä. Berliiniin saapuu myös Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov, joka on ilmoittanut olevansa avoimeen vuoropuheluun muiden kokousedustajien kanssa. Hän ei kuitenkaan usko, että Thsehtsenian kriisi ratkeaa tapaamisessa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.