Onko olut oikeasti hyvä palautusjuoma?

Onko olut hyvä palautusjuoma? 4:01 Onko olut hyvä palautusjuoma?
Videolla selviää, miksi olut ei ole hyvä palautusjuoma ja toisaalta, mitä hyvää sen juomisessa voi tietyissä olosuhteissa olla.

Vuonna 2022 Suomessa juotiin noin puolet kaikesta kulutetusta alkoholista oluena, kertoo Päihdeklinikka. Yksi oluen suosiota selittävä syy voi olla monen tuntema väite siitä, että olut olisi hyvä palautusjuoma treenin jälkeen. Mutta onko kyseessä sittenkin vain myytti? 

Suomalaisten suosikkialkoholijuoma on olut. Sitä nautitaan saunajuomana, kisakatsomoissa ja palautusjuomana urheilun jälkeen.

Mutta onko olut tosiaan hyvä palautusjuoma?

Ravitsemusterapeutti Jonna Heinosen mukaan oluen maine hyvänä palautusjuomana istuu tiukassa.

Mutta sanoisin, ettei väite pidä paikkaansa eli kyseessä on myytti.

Heinosen mukaan taustalla on kenties se, että oluen palauttavaa vaikutusta tutkittaessa käytössä on ollut vähäalkoholinen olut. 

– Eli ei ole kyse 4 tai 5 prosentin oluesta. 

Olut keskeyttää palautumisen

Heinonen sanoo, että jotkut tutkimustulokset kertovat oluessa olevan palauttavia ainesosia, mutta se ei ole poikkeus muiden nesteiden joukossa.

Nesteissä ylipäätään on palauttavia ainesosia ja oluessa on nestettä.

Katso yllä olevalta videolta, miksi Heinonen ei tyrmää totaalisesti olutta palautusjuomana. Videolla selviää myös, minkä verran olutta viikossa voi kuluttaa turvallisesti.

Olut itse asiassa keskeyttää palautumisen, koska maksa ei pysty tekemään mitään muuta kuin polttamaan elimistöstä pois alkoholia niin kauan, kun elimistössä on alkoholia. Maksa siis tekee täysillä töitä saadakseen alkoholin elimistöstä pois ja palautuminen viivästyy.

Lisäksi oluen sisältämä alkoholi on diureetti eli se poistaa nesteitä elimistöstä.

Jos miettii, että olet tehnyt raskaan urheilusuorituksen, jossa olet jo menettänyt nesteitä ja sitten vielä otat alkoholia siihen päälle, niin ollaan vielä syvemmässä alhossa sen asian kanssa, Heinonen varoittaa.

Katso myös: Auttaako tasoittava darraan?

Auttaako tasoittava darraan? 1:02
Ravitsemusterapeutti vastaa ja kertoo, miten krapulaa voisi hoitaa.

Aiheuttaako käristetty grillimakkara syöpää? Voiko jäätelö olla ravitseva välipala?

Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella pureudutaan ravitsemususkomuksiin. Katso koko jakso MTV Katsomosta.

Myyttejä murretaan myös ihotautilääkärin, eläinlääkärin, seksuaalineuvojan ja yleislääkärin kanssa. Ohjelman juontajana toimii MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.

 

Voiko järvestä saada syyhyn? Entä aiheuttaako ihon palaminen syöpää? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta

Osittaislähde: Päihdeklinikka

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!