R-kioski lukitsi ovensa Pinjan nenän edestä – "En ole koskaan kokenut näin näkyvää rasismia"

Kioski lukitsi ovensa Pinjan nenän edestä – ”En ole koskaan kokenut näin näkyvää rasismia” 0:54
Voit kuunnella videolta osia kioskin ovella käydyistä keskusteluista.

Pinja Bollström joutui syrjinnän kohteeksi mennessään pienen lapsensa ja äitinsä kanssa noutamaan äidilleen tullutta postipakettia R-kioskista Helsingin Kruunuvuorenrannasta keskiviikkona.

Bollström äiteineen oli pukeutunut perinteiseen romaniasuun. Bollströmin äidin lähestyessä kioskia, sen ovet lukittiin. Naisia ei päästetty liikkeeseen, mutta Bollströmin mukaan eräs toinen henkilö päästettiin kuitenkin oven raosta sisälle. 

MTV Uutiset on nähnyt videotallenteita tapahtuneesta.

Voit kuunnella jutun alussa olevalta videolta osia keskusteluista kioskin ovella. MTV Uutiset on muokannut videolta R-kioskin henkilöstön tunnistamattomaksi aiheen herkkyyden vuoksi.

Kioskin myyjä oli kertonut Bollströmin perheelle, että liikkeessä on viime päivinä käynyt varkaissa useamman kerran romanitaustaisia naisia. Tämän vuoksi heitä ei päästetä liikkeeseen ilman vartijaa.

Kokonaisuudessaan tapahtumat veivät Bollströmin mukaan ehkä kolme varttia, mukaan lukien vartijan saapumisen odottaminen. Vartijan kanssa he pääsivät lopulta hakemaan paketin.

"Jos Maija varastaa, ei Seppoa estetä tulemasta"

Lähiseudulla Jollaksessa asuva Bollström ei ole kertomansa mukaan aiemmin asioinut kioskissa, vaikka työskenteleekin lähistöllä.

Hän kokee asiattomina hänelle annetut selitykset siitä, että kioskissa oletetaan, että naiset tuntisivat varkaissa käyneet romanit. Hän myös ihmettelee, mikä peruste se olisi teoriassakaan evätä heidän asioimisensa vapaasti kioskilla – eiväthän he ole tehneet siellä mitään väärää.

– Jos Maija varastaa, niin ei kai yläkerran Seppoa estetä tulemasta kauppaan, Bollström kysyy.

"Sanotaan, että iskä ei kuulu tänne" – romaniperheen syrjintäkokemukset ulottuvat sukupolvien yli 7:27

Romanit kokevat yhä syrjintää. MTV Uutiset haastatteli laulaja Mirellan perhettä viime vuonna: "Sanotaan, että iskä ei kuulu tänne" – romaniperheen syrjintäkokemukset ulottuvat sukupolvien yli.

Vastaavaa kohtelua Bollström ei ole aiemmin kohdannut.

– Aiemmin olen joutunut vartijoiden saattamaksi kaupassa, mutta ei koskaan ole ollut näin näkyvää rasismia, että ovet kirjaimellisesti lukitaan ja vartijan kanssa päästään sisälle, Bollström kertoo.

– Tuohan on ihan laitonta, ettei päästetä kauppaan sisälle.

Bollströmin äiti soitti tilanteessa hätäkeskukseen pyytääkseen poliisia paikalle selvittämään asian. Poliisipartiota ei kuitenkaan paikalle lähetetty. MTV Uutiset on saanut vahvistuksen, että tämän sisältöinen puhelu on soitettu hätäkeskukseen.

Lapsi järkyttynyt tapahtuneesta

Bollström kertoo lapsensa olevan yhä järkyttynyt tapahtuneesta. 

– Hirveää, kun lapsi joutuu jo pienenä kohtaamaan näin näkyvää rasismia, ja kasvaa ja oppii siihen, että on monien silmissä muita alemmassa arvossa, vaikka on lähtökohtaisesti kuin kuka tahansa 5-vuotias lapsi.

Hirveänä hän pitää myös sitä, että vielä nykyäänkin joutuu kohtaamaan näkyvää rasismia ja nöyryytystä. Hän korostaa maksavansa veroja siinä missä kuka tahansa muukin kansalainen.

– On kamalaa, että joutuu selittämään, että on kunnon ihminen, Bollström sanoo.

Hän kertoo, että on tapahtuneen johdosta ollut yhteydessä yhdenvertaisuusvaltuutettuun. Hän odottaa valtuutetun vastausta siitä, miten asiassa kannattaisi edetä.

R-kioski: Pahoittelemme syvästi tapahtunutta

Kruunuvuorenrannan R-kioskista ei haluttu kommentoida tapausta, vaan he ohjasivat yhteydenoton R-kioskin viestintään. Yhtiön viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille, ettei tapahtunut vastaa yhtiön linjaa tai periaatteita. Se kertoo suhtautuvansa tilanteeseen vakavasti.

– Kruunuvuorenrannan R-kioskilla on tapahtunut vakava virhearviointi. Virhearvioinnin taustalla on ollut kahden edellisen päivän häiriökäyttäytyminen. Tämä ei kuitenkaan oikeuta kioskilla keskiviikkona tapahtunutta tilannetta, pahoittelemme syvästi tapahtunutta, sähköpostissa kirjoitetaan.

Yhtiö kertoo, että tilanne on käyty kyseisen toimipisteen kanssa läpi ja yhtiö varmistaa, että jatkossa kaikissa tilanteissa noudatetaan sen toimintaohjeita.

– Toimintaohjeidemme mukaisesti minkäänlainen syrjintä esimerkiksi etnisyyden, sukupuolen tai iän perusteella ei ole hyväksyttävää, R-kioskille kaikki ovat tervetulleita, yhtiö päättää sähköpostinsa.

Romanit kohtaavat jatkuvaa syrjintää työnhaussa – milloin se rikkoo lakia? 15:53

Romanit kohtaavat syrjintää työnhaussa – milloin se rikkoo lakia?

Lue myös:

    Uusimmat