Voisivatko kurdit tuhota Isis-järjestön? Turkin mielestä kurdit ovat itsekin terroristeja

Isisin vastaisessa taistelussa kurdeilla on ollut ehkäpä eniten näyttöjä. Asiassa on vain yksi mutta – Turkin kurdivastainen politiikka. 

Suomessa tänään vieraillut Turkin eurooppaministeri Volkan Bozkir toisti maan poliittisia linjauksia. Kurdit eivät hänen mukaansa sinänsä ole Turkille ongema. 

– Kurdit eivät ole ongelma. Meillä on Turkissakin yli 10 miljoonaa kurdia ja naapurimaissa heitä on lisää, ministeri Bozkir sanoi. 

Ongelmaa eivät siis ministerin mukaan muodosta kurdit ihmisryhmänä sinänsä vaan heidän ryhmittymänsä poliittinen laatu. 

– Meillä on todisteet siitä, että Isisiä vastaan taistelevat elementit Pohjois-Syyriassa ovat PKK-järjestön jäseniä. 

PKK on Kurdistanin työväenpuolue, joka on Euroopan unionin terroristilistalla. 

Käytännössä siis terroristijärjestö Isisiä vastaan taistelevat kurdit ovat Turkin pommituslistalla, koska PKK:n taistelijoita itseään pidetään terroristeina.

Turkki pommittaa jatkuvasti PKK:n kohteita Syyriassa ja Irakissa. Toinen alueella Isisiä vastaan taisteleva kurdijärjestö YPG on puolestaan Turkin saarrossa. 

Venäjä moittii Turkin terrorismisotaa

Venäjän ja Turkin välit ovat täysin vastakkaiset Syyrian sisällissodassa. Tänään Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov paheksui Turkin terrorismisotaa kaksinaamaisena. 

– Turkki estää kurditaistelijoiden Isisin vastaista taistelua käyttämällä slogania "terrorismin vastainen sota", kun tarkoitus on vaimentaa kurdijärjestöjä Syyriassa ja Turkissa, Lavrov sanoi tiedotustilaisuudessa Moskovassa. 

Tosin Venäjä ei itsekään ole ollut aivan rehellinen Isisin vastaisessa taistelussaan. Suurin osa sen ilmahyökkäysten kohteista oli muita kuin Isis-kohteita.

Venäjä kun halusi heikentää Syyrian armeijasta eronneiden oppositioryhmien vaikutusvaltaa ja tukea ahtaalla olevaa presidentti Bashar al-Assadia

Turkin mukaan Pohjois-Syyria on monikulttuurinen alue, joten senkään takia alueen kurdeja ei pidä tukea. Lisäksi Turkki pelkää, että sisällissodan päättyessä kurdijärjestöjen laillistaminen johtaisi uusiin ongelmiin. 

– Jos terroriristiryhmän toiminta sallitaan, meille tulee uusia ratkaisemattomia ongelmia sitten kun Syyrian tilanne on rauhoittunut, ministeri Bozkir sanoi Helsingissä. 

Turkki pelkää kurdien itsehallintoa rajallaan

Käytännössä Turkki pelkää kurdien perustavan itsehallintoalueen Turkin rajan pintaan hieman samalla tavalla kuin mitä Irakissa on tehty. Kurdit ovat jo itse nimenneet alueen Rojovaksi. 

Brittiläisen The Guardian -sanomalehteen kirjoittanut professori, aktivisti David Graber kysyi Pariisin terroristi-iskujen jälkeen, miksi länsimaat eivät kiellä Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania iskemästä kurdien kohteisiin. Se kun olisi Graberin mielestä nopein tapa kukistaa Isis. 

Lue myös:

    Uusimmat