Koronapandemian viaton uhri? Tuoksukynttilöille sataa murska-arvioita

Video: Suomalaisten suosima lasinen tuikkukippo räjähti Sinin pöydälle – Iittalan mukaan tapaukset ovat satunnaisia 0:18
Iittalan tuikkukippo räjähti yhtäkkiä Sinin pöydällä – hurja tilanne tallentui videolle!

Koronaviruspandemialla näyttää olevan odottamaton uhri: tuoksukynttilät. Omituisesta ilmiöstä uutisoi muun muassa brittiläinen verkkolehti Independent.

Vuosi 2020 ei näytä olevan tuoksukynttilöiden kukoistuskautta, vaikka ihmiset viettävät enemmän aikaa kotona.

Harvardin yliopistossa työskentelevä sosiaalipsykologiaa ja tunteita tutkiva Kate Petrova julkaisi Twitter-tilillään keräämäänsä aineistoa, joka osoittaa, että yhä useampi ihminen valittaa verkkokauppa Amazonista ostettujen tuoksukynttilöiden hajuttomuudesta. Suosituimpien tuoksukynttilöiden saamien arvosanojen keskiarvo on tippunut tasaisesti tämän vuoden aikana.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Myös Yankee Candle -yrityksen tuoksukynttilät ovat joutuneet kritiikin kohteeksi hajuttomuutensa vuoksi, kertoo IFL Science.

Eräs murska-arvion antanut sanoo tuoksukynttilöiden olevan rahojen tuhlausta, sillä ne eivät haise miltään. Hän kirjoittaa, että palauttaisi kynttilät satavarmasti, jos ei olisi sidottu kotiinsa koronaviruksen vuoksi. Toisen arvostelijan mukaan kynttilöiden laatu on ollut ennen parempi.

– Olen ollut tänä vuonna pettynyt, tuoksun laatu on mennyttä, kritisoija kirjoittaa.

Korona voi viedä hajuaistin

On toki mahdollista, että tuoksukynttilöiden laatu on yhtäkkiä romahtanut tai että kotioloihin kyllästyneet ovat saaneet kertakaikkisesti tarpeekseen kynttilöistä.

Todennäköisempänä syynä murska-arvioille on kuitenkin pidetty koronaviruksen aiheuttamia muutoksia tartunnan saaneen haju- ja makuaistiin.

Jälkimmäistä tulkintaa tukee Kate Petrovan tekemä vertailu tuoksukynttilöiden ja hajustamattomien kynttilöiden saamille arvosteluille. Tuoksukynttilöiden saamien arvosanojen putoaminen oli paljon jyrkempää kuin tuoksuttomien. Tutkija kuitenkin huomauttaa, että hajuttomilla kynttilöillä oli vähemmän arvosteluja kuin tuoksukynttilöillä.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Tuoksukynttilöiden tuoksuttomuudesta ärsyyntyminen korona-aikana saattaakin olla merkki siitä, että nettiarvostelun kirjoittamisen sijaan ihmisen kannattaisi varata aika koronatestiin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Independent, IFL Science, Twitter

Lue myös:

    Uusimmat