Ranskassa ja Yhdysvalloissa ennätysmäärä koronatartuntoja: "Ei enää aalto vaan maanvyöry"

Koronarajoituksia kiristetään monessa Euroopan maassa omikronin takia 1:55
Koronarajoituksia kiristetään monessa Euroopan maassa omikronin takia

Ranskassa ja Yhdysvalloissa on raportoitu tänään uudet päivittäiset koronatartuntaennätykset. Tänään Ranskassa kerrottiin 208 000 uudesta tartunnasta, Yhdysvalloissa tartuntoja oli yli 265 000.

Ranskan terveysministeri Olivier Veran sanoi, että viime päivien tartuntamääriä ei voisi enää kutsua aalloksi vaan maanvyöryksi. Veran sanoi tilanteen olevan jo sellainen, etteivät rokotukset tarjoa riittävää suojaa.

– Viruskierto on liian voimakasta, Veran sanoi.

USA:ssa raportoinnissa viivästyksiä

Yhdysvalloissa Johns Hopkins -yliopisto kertoi, että maassa on vahvistettu ennätyksellinen määrä uusia koronavirustartuntoja. Yliopisto kertoi, että sen ylläpitämän seitsemän vuorokauden keskiarvolaskurin mukaan uusia koronavirustartuntoja oli todettu yli 265 000.

Yhdysvaltojen tautikeskus CDC:n tiedottaja Jasmine Reed kertoi aiemmin Politico-uutissivustolle, että Yhdysvalloissa korkeat tartuntamäärät johtuvat raportoinnin viivästymisestä ja tapausmäärät tasoittuvat vuoden vaihduttua.

Britanniassa suurin tartuntamäärä sitten maaliskuun alun

Britanniassa raportoitiin tänään yli 10 000 ihmisen olevan sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. Määrä on suurin sitten maaliskuun ensimmäisen päivän. 

Samalla Britannian terveysviranomaiset kertoivat, että kuluneen vuorokauden aikana maassa on vahvistettu ennätykselliset yli 183 000 koronavirustartuntaa.

WHO: Terveydenhuoltojärjestelmät vaarassa romahtaa

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti tänään järjestön tiedotustilaisuudessa terveydenhuoltojärjestelmien romahtamisesta.

Tedros sanoi, että koronaviruksen omikron- ja deltavarianttien hyökyaaltomainen leviäminen lisää terveydenhuoltohenkilöstön uupumusta entisestään. Siksi koko terveydenhuoltojärjestelmä on vaarassa romahtaa.

– Rokottamattomilla on monta kertaa suurempi riski kuolla jommankumman variantin aiheuttamaan tautiin, Tedros sanoi.

AFP:n seuranta: Ennätysmäärä tartuntoja maailmanlaajuisesti

Maailmanlaajuisesti on todettu ennätysmäärä koronavirustartuntoja viimeisen seitsemän päivän aikana, selviää uutistoimisto AFP:n seurannasta.

Päivittäin todettiin keskimäärin 935 000 koronatartuntaa 22.–28. joulukuuta välisenä aikana. Yhteensä tartuntoja todettiin 6,55 miljoonaa.

AFP:n seurannan luvut perustuvat maiden terveysviranomaisten päivittäin julkaisemiin lukuihin.

Todellisuudessa tartuntojen määrä voi olla kuitenkin suurempi. Suuri osa lievistä tai oireettomista tartunnoista jää havaitsematta laajoista testauksista huolimatta. Myös testauskäytännöt vaihtelevat maittain. 

Lue myös:

    Uusimmat