Löytyykö keittiöstäsi airfryer? Yleiset virheet, joita ei kannata vempaimen kanssa tehdä

0:49 Kananmunia airfryerilla? Testasimme voiko kananmunat todella"keittää"vempeleellä

Airfryer eli ilmafriteerauskeitin löytyy jo monen suomalaisen kotikeittiöstä. Laitetta on pääsääntöisesti helppo käyttää, mutta muutama perusasia käyttöön liittyen kannattaa kuitenkin opetella, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Videolla: Näin voit kypsentää kananmunat airfryerissa!

Joko sinunkin keittiöstäsi löytyy airfryer? MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu airfryer-ilmafriteerauskeittimien hurjasta suosion kasvusta Suomessa. Primassa niiden myynti räjähti ja kasvoi vuodessa peräti 556 prosenttia ja myös K-ryhmän kaupoissa ne ovat olleet huippusuosittuja. Kesko nimesi airfryerin yhdeksi joulun 2020 hittituotteista. Kerroimme myös joulukuussa 2020 Kuluttaja-lehden testistä, jossa selvisi parhaat airfryer-keittimet.

Jos itse omistat airfryerin, on hyvä opetella muutama laitteen toimintaperiaate ja kikka, joiden avulla saat valmistettua mahdollisimman hyvää ruokaa.

Älä unohda esilämmitystä

Vaikka airfryer onkin käytännössä lähes heti käyttövalmis, on hyvä muistaa, että se toimii parhaiten esilämmitettynä. Anna siis laitteen hurista tyhjänä ja esilämmetä muutaman minuutin, ennen kuin laitan sen sisälle ruokaa. 

Jos laitat ruoan kylmään airfryeriin, lopputulos ei välttämättä ole niin hyvä kuin toivoisit. Ruoka saattaa kuivua, koska alhaisempi lämpötila kerää kosteutta pintaan tai ruoasta ei välttämättä tule niin rapeaa kuin olisit toivonut. 

Älä täytä friteerauskoria liikaa

Tämä on yksi yleisimmistä virheitä airfryereiden kanssa, sillä monet eivät nälissään malta odottaa ruoan valmistumista, vaan täyttävät laitteen ruoalla. Jos friteerauskori on liian täynnä, lämmin ilma ei pääse kiertämään toivotulla tavalla laitteessa, eikä airfryer toimi kunnolla. Tämä moka myös itse asiassa pidentää ruoan kypsennysaikaa. 

Jätä siis ilmalle tilaa liikkua ja paista ruoat erissä, jos tarve. Jos airfryer tuntuu jatkuvasti liian pienikokoiselta ruoan valmistamiseen, hanki suosiolla isompi laite.

Älä tunge airfryeria liian tiiviiseen paikkaan

Airfryer tuottaa lämpöä myös ympärilleen, joten tarkista oman laitteesi ilmareiät. Sijoita laite käytettäessä niin, että lämpö pääsee vapaasti laitteesta ulos. Muuten laitteesta tuleva lämpö voi pahimmassa tapauksessa vahingoittaa esimerkiksi keittiötasoasi tai laite itsessään rikkoontua. Varmista, että airfryer on alustalla, joka kestää lämpöä. 

Älä anna lian tai rasvan kertyä airfryeriin

Vaikka airfryeria käytettäessä ei lotratakaan rasvalla, laitteeseen kertyy silti helposti erilaista likaa ja rasvaa. Airfryer kannattaa puhdistaa jokaisen käytön jälkeen, jotta vältät pinttyneen lian ja paloturvallisuusriskin. Monen airfryerin osat voi pestä tiskikoneessa. Tarkista, mitkä osat omassa laitteessasi ovat konepestäviä. 

Älä käytä liikaa tai liian vähän rasvaa

Kuten sanottu, airfryer ei vaadi rasvalla lotraamista. Liiallinen rasvankäyttö laitteessa voi itse asiassa jopa pilata ruoan, sillä ruoka voi jäädä ikävän rasvaiseksi. Jos taas käytät liian vähän rasvaa, ruoasta ei välttämättä tule rapsakkaa tai se tarttuu kiinni laitteen pohjaan. Yritä siis olla tarkkana rasvamäärän kanssa.  

Lähde: Cookist.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja