Mainos

VM:n budjettiehdotus 36 mrd euroa

Valtiovarainministeriö ja muut ministeriöt ovat julkistaneet budjettiesityksensä. Muut ministeriöt toivovat itselleen enemmän rahaa kuin VVM:n esitys lupaa, ja nyt ministeriöt alkavatkin sorvata hallituksen yhteistä budjettiesitystä.

Valtiovarainministeriö julkisti oman budjettiesityksensä puolen päivän alla. Esityksen loppusumma on 36 miljardia euroa eli poisjäävänä valuuttana ilmaistuna 214 miljardia markkaa.

Hallituspuolueiden edustajat sovittelevat näkemyseroja ensi viikolla budjettineuvotteluissa. Neuvotteluissa ratkeaa, mitä asioita jää puitaviksi hallituksen elokuiseen budjettiriiheen.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö on todennut, että ministeriöiden budjettitoiveita on VM:n esityksessä jouduttu unohtamaan useiden miljardien markkojen edestä. Nyt budjettiriiheen on jo menossa mm. vasemmistoliiton vaatima kymmenen markan tasokorotus työttömyysturvan peruspäivärahaan ja työmarkkinatukeen.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö aikoo viedä budjettiriiheen esityksen ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastamisesta ja peruspäivärahan ja ansiosidonnaisen päivärahan korotuskytköksen poistamisesta. Niinistö haluaa myös työttömyys- ja osa-aikaeläkejärjestelyt vähemmän houkutteleviksi.

Verokarhu

Veronmaksajat laski vaikutukset


Veronmaksajain Keskusliitton laskujen mukaan pienipalkkaisten veroihin on tulossa lievä lisäkevennys. Jos valtiovarainministeriön budjettiesitys toteutuu, keskipalkkaisen eli 12500 markkaa kuussa ansaitsevan suomalaisen verotus kevenee 87 markalla kuukaudessa. Palkansaajan tulovero kevenee ensi vuonna eri tulotasoilla 0-5 - 0,8 prosenttiyksikköä. Kevennykset painottuvat lievästi pieniin tuloihin.

Yli 30 000 markkaa kuussa tienaava saisi verohelpotusta reilut 150 markkaa kuukaudessa. Pienituloisen, vajaa 6000 markkaa ansaitsevan tuloveroaste laskee 20,4 prosenttiin ja verotus kevenee 47 markalla kuukaudessa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.