Mainos

Virvoitusjuomien kylkeen kaivataan hammasmerkkiä

Janojuomaa etsivä kuluttaja joutuu kaupassa melkoiseen juomaviidakkoon. Perinteisten limsojen lisäksi hyllyillä notkuu monenlaisia energia- ja urheilujuomia, joiden tuoteselosteet ovat usein varsin epämääräisiä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta kehottaa kuluttajia kuitenkin tutustumaan virvoitusjuomien tuoteselosteisiin, sillä juomat sisältävät varsin usein lihottavia sokereita ja hampaille haitallisia happoja.

Hammaslääkäriliiton asiantuntija Helinä Keskinen toivoo, että juomiin saataisiin sydänmerkin kaltainen hammasmerkki. Näin kuluttajat saisivat tietoa siitä, mitkä janojuomat eivät ole haitallisia.

Keskinen on ollut mukana merkkiä ravitsemusneuvottelukunnalle ehdottaneessa työryhmässä.

Nykyiset tuoteselosteet ovat Keskisen mielestä todella sekavia ja vaikealukuisia. Tekstit on usein painettu todella pienin kirjaimin ja pakkausten kirjavat värit vaikeuttavat lukemista entisestään.

-Tämä olisi helppo asia muuttaa. Harva niitä nyt jaksaa lukea, Keskinen pohtii.

Päivittäinen lipittely haitallisinta

Toistaiseksi ostajat voivat Keskisen mielestä luottaa kahteen varmaan vinkkiin.

Kun pakkauksessa sanotaan, ettei tuotteessa ole hiilihydraatteja, siinä ei ole myöskään sokeria. Jos pullon tai tölkin kyljessä komeilee puolestaan jokin E-kirjaimella alkava happokoodi, juomassa on todennäköisesti hampaille haitallista happoa.

Keskisen mukaan myös maustetuissa vesissä on usein esimerkiksi sitruunahappoa, joka on pahin hampaan pinnan liuottaja. Pelkällä hiilihapolla tai aromeilla terästetty vesi ei kuitenkaan ole haitallista.

Keskinen muistuttaa, että myös sokeria ja haitallisia happoja sisältävien virvokkeiden juomatapa ratkaisee. Hampaat reikiintyvät ja kiille kuluu helpommin, jos juomia siemaillaan pieniä määriä pitkin päivää.

-Jos suuhun tulee koko ajan sokeria tai happoa, elimistön puolustusjärjestelmä ei pysty toimimaan. Vaikka joisi saman määrän kerralla, haitta on huomattavasti pienempi kuin vähän väliä siemailtuna, Keskinen kertoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.