Mainos

Viron hallituksen ero täysi farssi

Viron hallituksen erosta on syntymässä täydellinen farssi. Hallituksessa olevat uudistuspuolueen ministerit ovat ilmoittaneet eroavansa, mutta pääministeri on muotoseikkoihin vedoten torjunut eronpyynnön. Ulkoministeri Siim Kallas sai kuitenkin eron esitettyään pyynnön suoraan presidentti Lennart Merelle.

Viron lainsäädännön mukaan ministerien on esitettävä eroanomuksensa pääministerille, joka puolestaan esittää sen presidentille. Keskiviikkona lähettivät hallitukseen kuuluvat uudistuspuolueen ministerit pääministeri Tiit Vähille julkisen kirjeen, jossa he ilmoittivat eroamisesta. Vähi ilmoitti kuitenkin, että ministerien esitys ei ollut korrektin menettelyn mukainen, ja hallitus jatkaa näin ollen työtään entisessä kokoonpanossa.

Kiista on ajautunut samankaltaiseen pattitilanteeseen kuin vastikään maassa pidetty presidentinvaali. Hallituskriisin lähtökohtana oli pääministeri Vähin johtaman kokoomuspuolueen ja oppositiossa olevan keskustapuolueen salainen sopimus, jonka arvioitiin tähtäävän Edgar Savisaaren johtaman keskustan nousuun hallitukseen.

Uudistuspuolueen mukaan sopimus vaarantaa Viron itsenäisyyttä ja on myös eettisesti kyseenalainen. Puolueen pääsihteeri Heiki Kranich sanoi, että uudistuspuolue on valmis jonkinasteiseen yhteistyöhön kokoomuksen kanssa, mutta ei enää hallituksessa. Puolueen puheenjohtaja Siim Kallas arveli, että todennäköisin yhteistyökumppani puolueelle on oppositiossa oleva Isänmaan liitto.

Hallitusneuvottelut jo alkaneet

Ministereiden erojupakka on selvitettävä kuukauden kuluessa, ja vanhojen ministereiden on istuttava hallituksessa kunnes uudet on nimitetty, Vähi sanoi. Hän kertoi aloittaneensa jo neuvottelut uuden hallituksen muodostamisesta. Neuvotteluja käydään hänen mukaansa "kaikkien mahdollisten poliittisten voimien kanssa".

Useat pienet puolueet puolestaan tarjoutuivat itse hallituskumppaneiksi. Vähi ei sanonut, keitä hän on tavannut eikä maininnut mitään nimiä. Viron suurin päivälehti Postimees kertoi tänään, että uudeksi ulkoministeriksi nimitetään todennäköisesti maan nykyinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Toomas Hendrik Ilves.
(STT-Eta)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.