Virolaishiihtäjä kustansi huijauksen sponsorirahoilla – veridopingin käyttö alkoi jo ennen Lahden MM-kisoja, entinen päävalmentaja auttoi saksalaislääkärin pakeille

7:40
Pitkän uran antidopingtyön parissa tehnyt Harri Syväsalmi kommentoi suorasanaisesti dopingvyyhtiä.

Virolainen hiihtäjä Karel Tammjärv myönsi käyttäneensä veridopingia. Kaikki alkoi jo lähes kolme vuotta sitten.

Seefeldin MM-kisoissa kiinniotetut hiihtäjät – Tammjärv, Andreas Veerpalu, Max Hauke, Dominik Baldauf ja Aleksei Poltoranin – ovat myöntäneet poliisille käyttäneensä kiellettyjä menetelmiä.

Tammjärv kertoi tänään tiedotustilaisuudessa tapahtumien taustoista. Tapaukseen liittyy myös Viron entinen päävalmentaja Mati Alaver.

– Keskustelin kesällä 2016 Mati Alaverin kanssa. Hän kertoi, että hänellä on yhteys, jos haluan hiihtää nopeammin. Saksassa on lääkäri, joka mahdollistaa tämän. Päätin hankkia apua veridopingin muodossa, Tammjärv kertoi Postimees-lehden mukaan.

– On vaikea kerrata tunteita ja ajatuksia jälkikäteen. Halusin olla nopeampi ja vahvempi, hän sanoi Öhtuleht-lehden mukaan.

Mati Alaver on lähettänyt virolaismedioille tiedotteen, jossa vahvistaa osallisuutensa. Hän antoi Tammjärvelle saksalaisen lääkärin Mark Schmidtin yhteystiedot.

– Tämä on elämäni suurin virhe ja pahoittelen sitä suuresti. Toimintani ei ole perusteltua, Alaver kirjoitti ja pyysi anteeksi virolaisilta.

Tammjärv kertoi Postimees-lehden mukaan, että tapaamisia käytiin Frankfurtissa ja Berliinissä. Hänestä otettiin verta ensi kerran loppukesästä 2016. Veri tankattiin takaisin ennen Lahden vuoden 2017 MM-kisoja. Hän ei hyötynyt siitä Lahdessa paljon, koska oli sairastellut ennen kisoja.

Seuraavana kesänä tahtia kiihdytettiin. Tammjärv rahoitti kielletyt toimensa henkilökohtaisilta sponsoreiltaan saamillaan rahoilla.

Seefeldissä poliisi nappasi Tammjärven ison ratsian yhteydessä.

– Huomasin kadulla epäilyttäviä ihmisiä, jotka ottivat kuvia minusta ja mainitsin siitä saksalaiselle lääkärille, joka ajatteli sen olevan vainoharhaisuutta, Tammjärv kertoo tunnelmistaan ennen kiinniottoa.

Poliisin kuulusteluissa Tammjärv myönsi syyllisyytensä, jonka johdosta hän pääsi vapaaksi.

– Olen pieni linkki tässä isossa dopingohjelmassa, joten yhteistyöni salli vapauttamiseni itävaltalaisen vankilan sijaan, Tammjärv sanoi.

Tammjärven mukaan hänen kaikki viime vuosien tulokset ovat tulleet dopingin avulla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja