Suomen 20-vuotias MM-ensikertalainen synkissä pohdinnoissa dopingkohun takia – "Tulee olo, etten halua startata eikä koko touhussa ole mitään järkeä"

Suomen 20-vuotias MM-ensikertalainen Eveliina Piippo on pohtinut kisojen aikaista dopingtapausta isossa perspektiivissä. Tapahtumat ovat avanneet hänelle raadollisesti huippu-urheilun maailmaa.

Piipolle on tullut kisoissa vastaan valtavasti uusia asioita. Siihen päälle valtavan huomion saanut dopingratsioiden sarja on vavisuttanut kisatapahtumia. Viisi hiihtäjää pidätettiin vain vähän ennen miesten 15 kilometrin kilpailua, jossa neljän heistä piti olla mukana.

– Rehellisesti sanottuna olen ollut ihan pihalla siitä. Vielä eilen kyselin muilta, että mikä se homma oikein oli. Itsellä oli ensimmäinen reaktio, että mahtavaa, että ovat jääneet kiinni tuolla tavalla. Kun eilen porukka valotti sitä enemmän, niin tosi surullistahan tämä on, Piippo pohti perjantaina.

Hän on siis pyrkinyt keskittymään täysin muihin aiheisiin. Skandaali on kuitenkin niin merkittävä, että se tunkee väkisinkin ainakin ruokapöytäkeskusteluihin.

– Ei auta kuin uskoa siihen, että kaikki muutkin, jotka moiseen likaiseen peliin sotkeutuvat, jäävät samalla tavalla kiinni ja saadaan sen myötä puhdistettua hiihtoa, mutta on tämä kova kolaus lajille, Piippo miettii.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Myös hän näki videon, jolla itävaltalainen Max Hauke jää poliisille kiinni kesken veritankkauksen.

– Siitä heräsi vain kysymys, että "miksi?" ja "mitä teidän päässä liikkuu?", Piippo huokaisee.

– Kun näitä asioita alkaa miettiä enemmän, tulee kohta sellainen olo, että minä en halua startata ja tässä touhussa ei ole mitään järkeä, hän sanoo.

Juuri tuon jälkimmäisen ajatuksen vuoksi Piippo on pyrkinyt pitämään itsensä etäällä kaikesta uutisoinnista. Mutta hänen lausuntonsa kuitenkin korostaa osuvasti sitä, miten järisyttävä kesken arvokisojen tapahtunut iso spektaakkeli on nuorelle urheilijalle.

– Sitä on hankala ymmärtää. Itsellä on tietyt pelisäännöt, joita ei ylitä. Toisinaan on vaikea ymmärtää jo tietynlaista henkistä pelaamista ja itsekkyyttä, joka tähän väkisinkin liittyy. Kun sekin on ollut itselle jo sellaista, että onko tämä oikein, kun täytyy olla tietyllä tavalla itsekäs, Piippo pohtii.

– Ja sitten se on niin pientä verrattuna tuohon (dopingiin). Se on surullista, mitä tuo menestyksen nälkä toisille ihmisille tekee, hän sanoo murheellisesti.

Piippo hiihtää Suomen nelikossa naisten päätösmatkalla 30 kilometrin vapaalla. Muut naiset kilpailussa ovat Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen ja Laura Mononen.

Lue myös:

    Uusimmat