Virolaisarvio: Venäjän "ameebataktiikka" voi johtaa läpimurtoon – Ukrainan miljoonakaupunki uhattuna

Venäjä kiihdyttää hyökkäystään – saako Ukraina tarpeeksi taistelijoita rintamalle? 7:23
Katso myös: Venäjä kiihdyttää hyökkäystään – saako Ukraina tarpeeksi taistelijoita rintamalle?

Venäjä käyttää Ukrainassa tällä hetkellä niin sanottua "ameebataktiikkaa", kuvailee Viron puolustusvoimien esikuntapäällikkö Enno Mõts Viron yleisradioyhtiön Ukraina-ohjelmassa.

Mõtsin arvion mukaan Venäjällä ei ole kykyä tehdä syvää läpimurtoa, joten he kokeilevat nyt niin sanottua ameebataktiikkaa: hyökkäämistä pienemmillä osastoilla jotakuinkin kaikkialla rintamilla. 

Venäjän toiveena on, että jostain päin rintamaa löytyy heikko kohta, hieman samaan tapaan kuin Venäjän omasta rintamasta syksyllä 2022, jolloin Ukraina pystyi syvään läpimurtoon Kupjanskin alueella.

Viron Mõts kiinnittää huomiota erityisesti Koillis-Ukrainan miljoonakaupunkiin Harkovaan, jonka tuhoamisesta venäläinen sotapropaganda on mieluusti puhunut kevään korvilla.

Mõtsin mukaan on ihme, että Harkovaa ei ole tuhottu, vaikka se on niin lähellä etulinjaa. Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Kiovan jälkeen noin 1,4 miljoonalla asukkaalla.

Mahdollisen läpimurron jälkeen iso mutta

Venäjä voi tehdä "yhdellä iskulla" läpimurron Harkovan alueella, Mõts arvioi, mutta kaupungin hallussa pitäminen vaatisi selvästi enemmän joukkoja.

– Ja se on juuri se, mitä Venäjältä puuttuu, Mõts sanoo.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on todennut, että Ukrainan rintama on tällä hetkellä ammus- ja miehistöpulan takia heikompi kuin miltä se päällisin puolin näyttää.

Näin ollen myös heikosti koulutetut ja varustetut venäläisjoukotkin saattavat pystyä yllättävään menestykseen hyökkäyksillään. Venäjä on viime aikoina lisännyt hyökkäystensä tahtia Itä-Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat