Brittitiedustelulta synkkä arvio Venäjän voimasta

Pekka Toveri: Venäjällä on Ukrainassa tähtäimessä tietty päivä, jona länttä halutaan näpäyttää 2:55
Pekka Toveri: Venäjällä on Ukrainassa tähtäimessä tietty päivä, jona länttä halutaan näpäyttää.

Ukrainan sotamenestyksen arvioissa korostuu tällä hetkellä pessimismi. Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjällä on nyt merkittävä määrällinen etu ammuksissa ja varusteissa Ukrainaan verrattuna.

Asia ei ole uusi, sillä talven ajan Ukrainasta on sekä valtionjohdon että sotilaiden suulla todettu, että varsinkin tykistöammuspula on huutava.

Tilanne on muuttunut verrattain nopeasti, sillä vielä viime kesänä väitettiin, että Ukrainan vastatykistö on yhtä vahva kuin Venäjällä.

Ukrainan tuskaillessa epäsuositun liikekannallepanon ja sotaväsymyksen kanssa, pystyy Venäjä rekrytoimaan arviolta 30 000 uutta taistelijaa joka kuukausi, Britannia arvioi.

Näin ollen Venäjän hyvin todennäköisesti pystyy Britannian mukaan kestämään raskaatkin tappiot ja jatkamaan hyökkäyksiään, joiden tarkoituksena on kuluttaa ukrainalaisjoukkoja.

Venäjä tuleekin jatkamaan hyökkäyksiään kelirikosta ja säästä vähät välittämättä, katsoo puolestaan ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Joukko-, ammus- ja kalustopulasta huolimatta Ukraina pystyy kuitenkin ainakin vielä estämään venäläisjoukkoja etenemään taktisesti merkittävästi.

Venäjän läpimurron todennäköisyys kasvaa

Jatkuvista puutteista johtuen Ukraina saattaa joutua sijoittamaan vahvimmat voimansa verrattain pienille, kriittiseksi koetuille alueille, ISW kirjoittaa.

– Se lisää Venäjän läpimurron riskiä muilla huonommin varustetuilla alueilla ja tekee etulinjasta yleisesti hauraamman kuin miltä se vaikuttaa, ISW jatkaa.

Näin siitä huolimatta, ettei Venäjän etenemistahti ole talven aikana ollut kovinkaan kaksista.

Kremlin talvihyökkäyksen merkittävin saavutus oli pakottaa Ukraina vetäytymään Itä-Ukrainan Avdijivkan rauniokaupungista, joka on ollut osa etulinjaa vuodesta 2014 lähtien. 

Lisäksi Venäjä pystyi viemään Ukrainalta jälleen joitain alueita, jotka Ukrainan viime kesän epäonnistunut vastahyökkäys valtasi takaisin. Tunnetuin näistä on Robotyne, josta taisteltiin pitkään viime kesänä.

Zelenskyi: "Jos etulinja murtuu"

Presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi tällä viikolla, että Ukraina joutuu vetäytymään, jos Yhdysvaltain tuki loppuu. Yhdysvaltain aseapu on ollut jo pitkään jumissa republikaanipuolueen vastustuksen vuoksi.

Niin ikään Zelenskyi sanoi, ettei Ukrainan armeijalla ole nykykunnossa kykyä puolustautua, jos Venäjä aloittaa uuden suurhyökkäyksen. Venäjän odotetaan aloittavan ison hyökkäysoperaation touko- tai kesäkuussa.

– Jos emme saa Yhdysvalloilta tukea, meillä ei ole ilmapuolustusta, Patriot-ohjuksia, häirintälaitteita elektroniseen sodankäyntiin tai 155-millisiä tykinammuksia, Zelenskyi sanoi Washington Postin (WP) mukaan.

– Se tarkoittaa, että me joudumme vetäytymään askel askeleelta, pienin askelin.

Tuoreessa haastattelussa Zelenskyi kuvasi sotatilannetta paperin ja kynän avulla. Jos eturintaman puolustus vaatii 8 000 ammusta, mutta niitä on saatavilla vain 2 000, täytyy etulinjaa lyhentää, jotta puolustaminen onnistuu, Zelenskyi sanoi.

– Jos etulinja murtuu, venäläiset voivat edetä suuriin kaupunkeihin. Yritämme löytää jonkun keinon olla vetäytymättä, presidentti jatkoi.

Zelenskyi kertoo Harkovan tilanteesta 0:37

Vaikeita päätöksiä Ukrainalle

Zelenskyin lausuntojen todenperäisyyttä on vaikea arvioida, mutta todennäköisesti niissä on mukana vähintään ripaus länsimaiselle suunnattua hoputusta, jonka tarkoitus on saada maalle suunnattu aseapu jälleen kasvuun.

Epätasapaino Venäjän ja Ukrainan armeijoiden välillä on joka tapauksessa laajalti myönnetty. Jos tilanne ei muutu, voi Venäjä tulevaisuudessa edetä "operatiivisesti merkittävästi", ISW arvioi.

Mitä pienemmiksi Ukrainan sotaresurssit käyvät, sitä vaikeampia ratkaisuja sodanjohto joutuu tekemään.

Esimerkkinä ISW käyttää Ukrainan heikentyvää ilmapuolustusta. Venäjän kiihtyneet ilmahyökkäykset todennäköisesti pakottavat Ukrainan keskittämään ilmapuolustustaan suurkaupunkien ja energiaverkkojen suojeluun, mikä on herkästi pois etulinjasta.

Pekka Toveri: Venäjä hyödyntää terrori-iskua Ukrainan sodassa – "Päivä venäläisessä vankilassa ja tunnustat ihan mitä tahansa" 2:05

Pekka Toveri: Venäjä hyödyntää terrori-iskua Ukrainan sodassa – "Päivä venäläisessä vankilassa ja tunnustat ihan mitä tahansa".

Lue myös:

    Uusimmat