Mainos

Virginia liukumassa demokraateille presidenttikilvassa

Virginian osavaltio on äänestänyt demokraattia edellisen kerran Valkoiseen taloon vuonna 1964. Nyt republikaanien aiemmin vahva linnake näyttää kuitenkin olevan käymisvaiheessa ja kallistumassa demokraattien Barack Obaman taakse.

Alueen asukkaat suhtautuvat mahdolliseen vallankeikaukseen vielä varauksella.

- Demokraateilla on tukeva jalansija täällä pohjoisessa Virginiassa, mutta tämä on vain pieni osa osavaltiota, muistuttaa Michael Laminsky.

- Kun menee etelänpään, republikaaneilla on siellä suurempi kannatus ja uskon, että he voittavat ainakin vielä tällä kertaa.

Obaman voittoa ennustavat mielipidemittaukset eivät vakuuta Laminskya, vaikka hän aikookin itse äänestää Obamaa.

Jeanne McAllister odottaa jännityksellä vaaleja ja muutosta.

- Minulla on suuria toiveita Virginian kohdalla. Asun täällä, ja valtaosa kylteistä naapurustossani kehottaa äänestämään Obamaa ja Bidenia, hän toteaa.

McAllister uskoo, että tiukan kisan voittavat lopulta osavaltiossa demokraatit.

Obama-t-paitaan sonnustautunut Jeremy Ribbs on hänkin optimisti.

- Uskon, että Virginia on nyt demokraattien käsissä, mutta vaalin loppurutistuksesta tulee tiukka, hän ennakoi.

Valtavat tuloerot

Virginiaa pidetään osin hyvin perinteisenä etelän osavaltiona. Toisaalta sen pohjoiset osat ovat jo pääkaupunki Washingtonin varakasta esikaupunkialuetta.

Tuloerot osavaltiossa ovatkin melkoiset. Fairfaxin piirikunta on pitkään komeillut koko Yhdysvaltojen rikkaimpana alueena, ja monet muutkin Virginian pohjoiset piirikunnat ovat nekin kymmenen kärjessä. Pohjoisissa osissa keskitulot ovat yli 6500 euroa kuukaudessa.

Tupakankasvatukseen ja hiilikaivostoimintaan keskittyneillä lounaisilla alueilla tulot ovat kuitenkin hyvin alhaiset: keskitulot jäävät alle 2000 euroon kuukaudessa.

Kuitenkin juuri rikas pohjoinen on demokraattien ja Obaman takana, kun taas köyhä etelä on yhä vankkaa republikaanialuetta.

Viimeaikaiset mielipidemittaukset ovat povanneet Barack Obamalle jopa kymmenen prosenttiyksikön johtoasemaa. Osasyynä tähän voi olla se, että osavaltion väestörakenne on muuttumassa. Virginian latinosyntyinen väestö on kolminkertaistunut sitten vuoden 1990.

Nykyinen Virginian kuvernööri on demokraatti, samoin kuin toinen osavaltion senaattoreista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.