Villepin: Irak voidaan riisua aseista ilman sotaa

Ranska ei aio hyväksyä sellaista YK:n päätöslauselmaa, joka sisältää oikeutukset voimankäytölle Irakissa. Maan pääministerin mukaan Ranska on kuitenkin edelleen Yhdysvaltain ystävä.

Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin

Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepinin mukaan Irak voidaan vielä riisua aseista ilman sotatoimia. Hän sanoo, ettei Ranska voi hyväksyä sellaista YK:n päätöslauselmaa, joka sisältää uhkavaatimuksen tai oikeutuksen voimankäytölle.

Villepinin mielestä Irak ei ole estänyt YK:n asetarkastajien työtä eikä yhteyksiä al-Qaida-verkostoon ole todistettu. Hänen mukaansa Ranska on kuitenkin edelleen "Yhdysvaltain ystävä, ja pysyy sellaisena".

Aikaisemmin tänään Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoi, että maa on valmis käyttämään veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa estääkseen Irakin sodan oikeuttamisen.

Venäjä ei usko YK-päätöslauselman läpimenoon

Venäjän vastaava ulkoministeri Yuri Fedotov sanoo, ettei usko siihen, että Yhdysvaltain, Britannian ja Espanjan ajama Irakin sotatoimiin oikeuttava päätöslauselma voisi saavuttaa YK:n turvallisuusneuvoston tuen.

- Kuten tähänkin saakka, päätöslauselmalla ei ole mitään mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi turvallisuusneuvostossa, Fedotov sanoi uutistoimisto Interfaxille.

Hän myös toisti Venäjän kannan, jonka mukaan uudet päätöslauselmat eivät ole tarpeen.

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder korosti tänään, ettei Saksa voi vieläkään hyväksyä sotatoimet oikeuttavaa Irak-lauselmaa. Schröderin mukaan Irakissa työskentelevät asetarkastajat tarvitsevat lisää aikaa.

Australiassa neuvotellaan tänään

Lisäselvyyttä siihen, liittyykö Australia mukaan mahdolliseen Yhdysvaltain johtamaan hyökkäykseen Irakiin, saatanee pian. Australian hallituksen edustajat neuvottelevat asiasta tänään.

Pääministeri John Howard on sanonut, etteivät hallituksen edustajat tee vielä kuitenkaan lopullista päätöstä. Hän on korostanut myös, ettei hän pidä YK:n uutta päätöslauselmaa välttämättömänä Saddam Husseinin syöksemiseen vallasta.

- Moraali on tärkeämpää kuin lainmukaisuus, Howard sanoi.

Howardin mukaan sota vaikuttaa nyt entistä todennäköisemmältä Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin annettua YK:n turvallisuusneuvostolle vain 24 tuntia aikaa asettua sotatoimiin oikeuttavan päätöslauselman kannalle, kun asiasta äänestetään.

Australia on jo lähettänyt 2 000 sotilasta, taistelulentokoneita ja sotalaivoja Persianlahdelle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat