Ville Niinistö: Puola aikoo puuttua fosforivuotoihin

Ympäristöministeri Ville Niinistön mukaan Puola on luvannut puuttua maansa fosforivuotoihin, jos varmistuu, että ongelma todella on niin suuri kuin on uutisoitu.

– Olen keskustellut Puolan ympäristöministerin kanssa potentiaalisista vuotoriskeistä. Nyt pitää varmistaa, että kaikilla on yhteinen näkemys siitä, että vuoto on todella merkittävä. Niinistö sanoi.

Puolan ympäristöministeriön edustaja totesi STT:lle maanantaina, että on mahdotonta, että Gdanskin jätekipsivuoresta vuotaisi valtavia määriä fosforia Itämereen.

– Median julkaisemat tulokset ovat hölynpölyä. On normaalia, että rankkasateiden jälkeen voi olla joitakin vuotoja, sanoi ministeriön ympäristönsuojeluosaston johtava tutkija Andrzej Jagusiewicz.

Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina, että Puolan Gdanskissa sijaitsevan lannoitetehtaan jätekipsivuori on paljastunut suureksi Itämeren kuormittajaksi.

Lehden tietojen mukaan Veiksel-joen sivu-uomaan valuu yli 200 tonnia fosforia vuodessa.

Myös John Nurmisen säätiö on teettänyt suunnitteluyhtiö Pöyryllä tutkimuksen tehtaan vuodoista. Sen mukaan kipsivuoreen liittyy riski jopa yli 500 tonnin vuotuisesta fosforipäästöstä.

Niinistö myöntää, etteivät Helsingin Sanomien ja Pöyryn mittaamat tulokset välttämättä ole tieteellisesti pitäviä. Niinistön mukaan ei ole varmuutta, pääseekö vuoto joesta mereen asti.

– Mittausarvot ovat kuitenkin niin hälyttäviä, että laajempia tutkimuksia pitää tehdä.

Niinistön mukaan on mahdollista, että myös puolalaisen Policen kaupungin lähellä sijaitseva kipsisakkavuori vuotaa.

Itämeren suojelu pirstaleista

Elävä Itämeri -säätiön hallituksen puheenjohtajan Ilkka Herlinin mukaan Itämeren suojelussa on aukkoja.

– Verkko ei ole täydellinen. Tarvitaan aktiivisuutta ja yhteistyötä.

Itämeren suojelussa on mukana monta eri toimijaa. Yksi keskeisimmistä on Itämeren suojelukomissio Helcom. Se on Itämeren maiden välinen yhteistyöelin.

Herlin muistuttaa, ettei suojelukomissio ole operatiivinen toimija.

– Helcom toimii sen konsensuksen pohjalta, mitä jäsenmaat ovat sille antaneet. Ei sillä ole omaa päätösvaltaa.

Ministeri Niinistö myöntää, että Helcomin roolia tulisi vahvistaa.

– Helcomin suositusten ja valvonnan pitäisi olla sitovampaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat