Mainos

Suomalaistutkimus vahvistaa suurten fosforipäästöjen riskin

Kahden puolalaisen Itämeren valuma-alueen fosforitehtaan jätekipsikasoihin liittyy suuren mittaluokan riski, kertoo John Nurmisen säätiön teettämä tutkimus.

Puolan Gdanskissa sekä maan länsirannikolla Policessa sijaitsevien fosforin tuotantolaitosten fosforipäästöjen riski on määritelty tutkimuksen raportissa suureksi. Kyseisten laitosten kipsikasoista saattaa valua Itämereen jopa satoja tonneja fosforia vuodessa.

Suomalaissäätiön tutkimus on tilattu taustamateriaaliksi ja selvitystyön tueksi Itämeren virallisen suojelukomissio HELCOMille. Tutkimuksen on toteuttanut suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Pöyry.

Suojaustekniikka riittämätön

Tutkimusraportin mukaan Gdanskin laitoksen kipsikasan suojaustekniikka on riittämätöntä. 17 miljoonan tonnin kipsikasasta maastoon liukenevat fosforipäästöt voivat pahimmillaan olla yli 500 tonnia vuodessa.

Kyseisessä kasassa ei ole toteutettu päästöjen hallinnassa käytettävää perustoimea eli hydraulista eristystä. Siinä kasasta suotovesiä keräävien ojien pinta pidetään pumppaamalla pintavesien tasoa alempana. Kasasta tulisi pumpata vesiä puhdistukseen, mutta Gdanskin tapauksessa vesiä pumpataan vain takaisin kasaan.

Policessa sijaitsevassa kipsikasassa hydraulinen eristys on sen sijaan toteutettu, kun kasan suotovesiä pumpataan kunnalliselle puhdistamolle. Kasassa ei ole kuitenkaan pystysuuntaista eristystä estämässä päästöjä ympäristöön. Pöyryn tekemän arvion mukaan kasasta pääseekin ympäristöön ainakin 170 tonnia vuodessa.

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina puolalaisen jätekipsivuoren fosforivuodosta Itämereen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.