Viljojen puinti käyntiin etuajassa

Lämmin heinäkuu ja viime päivien helteet ovat käynnistäneet puintityöt Etelä-Suomessa runsaan viikon edellä normaalista, kerrotaan Maaseutukeskusten liitosta.

Liiton kasvutilannekatsauksen mukaan ruista ja syysvehnää on puitu jo Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Lounais-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa. Aikaisten ohrien puinti on aloitettu myös Savossa.

Syysviljojen puinti alkaa Väli-Suomessakin viikon sisällä. Pohjanmaalla ohran ja rukiin puinnin arvioidaan alkavan ensi viikolla.

Kasvustojen kehittymisessä ollaan nyt 6-10 päivää edellä normaalista. Katsauksen mukaan ruiskasvustojen kunto on normaali.

Rankat sadekuurot ovat lakoonnuttaneet ruista pahimmin Satakunnassa ja Pohjois-Karjalassa. Syysvehnät ovat pysyneet paremmin pystyssä.

Rukiista odotetaan keskimäärin normaalia satoa ja syysvehnältä hieman normaalia parempaa, sillä esimerkiksi Varsinais-Suomessa syysviljakasvustot eivät ole kärsineet kuivuudesta yhtä pahasti kuin kevätviljat.

Kevätviljojen kunto on normaali lukuunottamatta Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Satakunnan alueita, missä erityisesti ohrat ovat kärsineet kuivuudesta. Varsinkin Satakunnassa rankat ukkoskuurot ovat lakoonnuttaneet paikoin ohra- ja kaurakasvustoja.

Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa kevätviljakasvustojen kunto ja sato-odotukset ovat hyvät. Alkukesän kuivuudesta kärsineillä alueilla eli Varsinais-Suomessa, Turunmaalla ja Länsi-Uudellamaalla kevätviljojen satotaso on selvästi heikompi.

Rypsin tuleentuminen alkuvaiheessa

Rypsin kukinta on loppunut lähes koko maassa. Kasvustojen kunto on normaali. Sadosta odotetaan normaalia eli noin 1500 kiloa hehtaarilta, joskin Etelä-Savossa rypsisato arvioidaan välttäväksi.

Perunakasvustot ovat saaneet vettä riittävästi. Ruttoa on jouduttu torjumaan lähes kaikilla ammattiviljelmillä, mutta se on hyvin hallinnassa. Kotitarvepalstoilla ruttoa esiintyy paikoin runsaasti.

Koloradonkuoriaisesta on havaintoja Keski-Suomea myöten. Perunakasvustojen tarkkailu on välttämätöntä, jotta ensimmäiset tulokkaat voidaan torjua tehokkaasti.

Kuivaheinästä saadaan katsauksen mukaan normaali tai runsas sato koko maassa. Toisen säilörehusadon korjuu on yli puolivälin Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Pohjois-Savossa. Sadosta odotetaan laadultaan ja määrältään normaalia.

Kesäomenat jo markkinoilla

Puutarhaviljelyn puolella eräitä omenan kesälajikkeita päästiin poimimaan Etelä-Suomen omenatarhoissa poikkeuksellisen aikaisin eli viime viikolla.

Kesälajikkeiden sadosta odotetaan määrältään keskinkertaista. Syys- ja talvilajikkeiden kehitys on vielä kesken, mutta tässä vaiheessa satonäkymät ovat tyydyttävät.

Vadelman satokausi alkoi pari viikkoa sitten koko maassa. Sato arvioidaan määrältään ja laadultaan hyväksi. Itä-Suomessa lämmin ja kostea sää on aiheuttanut jonkin verran marjojen homehtumista.

Mansikan pääsatokausi on päättynyt Pohjois-Suomea myöten. Kotimaista mansikkaa tosin saadaan vielä syys-lokakuussakin, kun sato kypsyy kasvihuoneviljelmillä.

Herukoiden satokausi on alkanut Etelä-Suomessa, ja muuallakin niitä päästään poimimaan viikon kuluessa. Sato jää tänä vuonna tavanomaista pienemmäksi kukinta-ajan hallojen takia.

Myös avomaanvihannesten kasvu ja kehitys on edennyt vauhdikkaasti lämpimien säiden ansiosta. Sato on valmistunut 2-3 viikkoa tavanomaista aiemmin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat