Mainos

Viljasato uhkaa jäädä pieneksi

Huono viljasato saattaa merkitä viljelijöille tulonmenetyksiä. Viljaa jouduttaisiin myös ostamaan entistä enemmän ulkomailta.

Viljasato uhkaa jäädä kehnoksi niin laadultaan kuin määrältään lähes koko maassa. Ennenaikaisia tuleentumisen eli kypsymisen merkkejä on nähtävissä varsinkin ohrapelloilla, mutta myös muilla viljalajeilla.

Tuleentuminen jo tässä vaiheessa kasvukautta johtuu kuivasta ja kuumasta kesästä.

- Huonolta näyttää: sato jää aika huonoksi pahimmilla kuivuusalueilla. Niitä ovat ainakin Kymenlaakso ja Uusimaa. Lounais- ja Pohjois-Suomessa tilanne on vähän parempi. Pakkotuleentumisen takia jyvät jäävät pieniksi, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n vt. toiminnanjohtaja Markku Suojanen sanoo.

Liian aikaisin puimaan jouduttu sato jää herkästi pieni- ja vähäjyväiseksi. Se taas saattaa johtaa siihen, että kotimaisille viljelijöille maksetaan huonolaatuisesta viljasta normaalia vähemmän. Tällöin viljaa jouduttaisiin myös ostamaan entistä enemmän ulkomailta.

Viljasatoa uhkaa myös kuivassa ja lämpimässä viihtyvä hukkakaura. Kasvi tiputtelee pian siemeniään peltoon, ellei sitä mennä pikaisesti kitkemään.

Marjasatoja vaivaa viljojen lailla kuivuus. Sen sijaan perunasatoa on helteistä huolimatta vaivannut halla.

Harvoja hyötyjiä kuumista ja kuivista säistä on turvetuotanto. Vapon mukaan esimerkiksi Pirkanmaan turvesoilta on nostettu jo noin miljoona kuutiota, mikä on lähes 75 prosenttia kauden nostotavoitteesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.