Mainos

Viking Linen perämies: Laiva on usein paras pelastusvene

Viking Linen ja Silja Linen matkustajalaivoissa tehdään turvallisuusharjoituksia viikoittain.

Miehistö harjoittelee esimerkiksi pimeässä toimimista, pakonaamareiden käyttöä tulipalon ja savusumun varalta sekä erilaisten teknisten välineiden, kuten ovien sulkemislaitteiden käyttöä. Henkilökunnan on myös osattava antaa ensiapua.

– Kansainvälisten säädösten mukaan henkilökunnan jäsenen on harjoiteltava turvallisuusasioita vähintään kerran kuussa, ja työvuorojen vaihtelun takia harjoituksia on järjestettävä viikoittain, sanoo Tallink Siljan viestintäpäällikkö Marika Nöjd.

Vuosittain järjestetään Nöjdin mukaan suuri yhteisharjoitus, jossa ovat mukana poliisin ja pelastuslaitoksen edustajat.

Viking Linen Ms. Gabriellan yliperämiehen Kenneth Granellin mukaan laivan evakuoinnissa on kaksi vaihetta. Ensin matkustajat kootaan yhteen, heille jaetaan pelastusliivit ja heille kerrotaan tilanteesta. Toisessa vaiheessa laiva jätetään ja noustaan pelastusveneisiin.

Pelastusveneistä ja -lautoista Ms. Gabriellalta löytyy paikkoja 2600, kun matkustajia laivaan mahtuu enimmillään 2400.

Laivan jättämisen kynnys on korkealla, koska usein laiva on Granellin mukaan paras pelastusvene – matkustajien laskemiseen monissa pienissä veneissä ympäri ulappaa liittyy enemmän riskejä varsinkin huonolla säällä. Pelastusveneisiin turvaudutaan vasta, kun laiva on uppoamassa tai kun laivalla riehuu esimerkiksi suuri tulipalo.

Onnettomuudet eivät ole saaneet pelkäämään

Paniikin rauhoittamisessa informointi on Granellin mukaan tärkeää: henkilökunnan täytyy tulla esiin ja käyttäytyä rauhoittavasti, jotta matkustajatkin pysyisivät rauhallisina. Jo miehisten koulutuksessa opetetaan, kuinka hätätilanteissa kuuluu käyttäytyä.

Ms. Gabriellalla jokaisella henkilökunnan jäsenellä on oma turvallisuustehtävänsä: laivaan noustessa kullekin annetaan turvanumero, josta selviää se pelastustehtävä, josta numeron haltija matkan aikana vastaa.

Granell on ollut alallaan melkein 40 vuotta, ja hän on kokenut muun muassa neljä laivapaloa. Yksikään ei tosin ole sattunut Viking Linen laivoilla.

– Riippuu ihmisestä, saavatko onnettomuudet pelkäämään. Minun kohdallani on käynyt vain niin, että olen tullut kiinnostuneeksi siitä, miten sama vältetään tulevaisuudessa, Granell sanoo."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.