Viisi lasta syyllistyi kymmeniin rikoksiin vuoden aikana Espoossa

Katujengien liepeillä liikkuu jopa kymmeniä alle 15-vuotiaita lapsia 2:53
Katujengien liepeillä liikkuu jopa kymmeniä alle 15-vuotiaita lapsia – katso poliisin haastattelu videolta.

Nuorten tekemät rikokset ovat olleet kasvussa etenkin pääkaupunkiseudulla jo jonkin aikaa. Erityisesti alaikäisten tekemät väkivaltarikokset ovat lisääntyneet parin viime vuoden aikana.

Rikoksiin syyllistyy kuitenkin vain pieni joukko lapsista ja nuorista. 

Espoossa pelkästään viisi nuorta aiheutti viime vuoden aikana peräti 50 rikosmerkintää tilastoihin. Kukaan näistä nuorista ei ole vielä rikosoikeudellisessa vastuussa, sillä he ovat vasta 13–14-vuotiaita lapsia.

– Hyvin pieni joukko nuoria aiheuttaa valtavan määrän rikosmerkintöjä. Suurin osa lapsista ja nuorista ei syyllisty koskaan mihinkään rikoksiin, mutta sitten on muutamia, jotka tekevät erittäin paljon rikoksia ja aiheuttavat työtä poliisille, komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo.

Lukuisia eri rikoksia

Kyseessä olevat viisi 13–14 vuotiasta lasta syyllistyivät viime vuonna useisiin eri rikoksiin. He eivät kuitenkaan ole kytköksissä toisiinsa eivätkä tee rikoksia ryhmässä.

Nämä viisi nuorta teki muun muassa näpistyksiä, pahoinpitelyjä, muutaman ryöstön, laittomia uhkauksia, huumausaineen käyttörikoksia, petoksia, moottorikulkuneuvon käyttövarkauksia ja virkamiehen vastustamisia.

Rikokset eivät kuitenkaan etene syyteharkintaan, sillä tekijät eivät ole vielä rikosoikeudellisessa vastuussa. Sen sijaan lastensuojelu on vahvasti mukana tämän ikäisten nuorten rikosasioissa.

– Koskaan ei saa ajatella, että jonkin lapsen tai nuoren tilanne olisi toivoton tai että pahassakin rikoskierteessä oleva lapsi olisi "menetetty". Aina on jotain tehtävissä. Pitää vain löytää se oikea tapa, jolla lapsi ohjataan pois kierteestä, Väänänen sanoo.

Tärkeää tunnistaa ajoissa

Poliisin mukaan on erityisen tärkeää, että rikoskierteessä olevat tai siihen siirtymässä olevat lapset tunnistetaan ajoissa.

– Pitää löytää ne hiljaiset signaalit, joilla lapsi oireilee ja sitten päästä väliin riittävän ennalta. Toisaalta sitten, kun lapselle tai nuorelle alkaa tulla rikoksia, pitäisi niistä saada yhteiskunnalta nopea palaute rangaistuksena. Jos palaute ei-toivotusta käytöksestä tulee liian myöhään, lapsi ehtii tehdä uuden jutun sitä edellistä prosessoitaessa, Väänänen sanoo.

Poliisi korostaa, että esitutkintaprosessin tulisi olla mahdollisimman nopea kaikille alle 18-vuotiaille.

Kahta"gangsta rap"-katujengiä epäillään kovista rikoksista pääkaupunkiseudulla – ravintola Kaivohuoneelle suunniteltiin asehyökkäystä 2:00
Nuorten katujengejä epäillään kovista rikoksista pääkaupunkiseudulla – tutkinnanjohtaja: "Vähäpätöisistä asioista lähtee väkivaltakierteitä liikkeelle"

Lue myös:

    Uusimmat