Ryöstelevät nuorisojengit aiheuttivat päänvaivaa Espoossa – näin nuoret saatiin kuriin

Alaikäisten tekemät väkivaltarikokset ovat nousseet jälleen otsikoihin – poliisin mukaan ennaltaehkäisevä toiminta on tuottanut tulosta 3:44
Miltä nuorten tulevaisuus komisarion mielestä näyttää ja miten nuoria voisi auttaa? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Länsi-Uudellamaalla alaikäisten tekemien ryöstöjen määrä lisääntyi rajusti vuosina 2018–2019. Viime vuonna ryöstöjen määrä kuitenkin puolittui, mutta väkivaltarikokset ovat lisääntyneet.

Alaikäisten tekemät väkivaltarikokset ovat nousseet jälleen otsikoihin, kun poliisi kertoi eilen tutkivansa Helsingin rautatieasemalla tapahtunutta henkirikosta.

Vaikka ryöstöt on saatu kuriin, väkivaltarikokset ovat alle 18-vuotiaiden kohdalla lisääntyneet.

Länsi-Uudellamaalla työskentelevä ennalta estävän toiminnan komisario Hannu Väänänen kertoo, että nuorten tekemät rikokset ovat hyvin monenlaisia.

– Nuoret tekevät kaikennäköisiä rikoksia. Ihan näpistyksistä ja tällaisista vahingonteoista vakaviinkin rikoksiin. Kyllä koko skaala nuorilla näkyy, Väänänen sanoo.

Vielä muutama vuosi sitten alaikäisten tekemien ryöstöjen määrä lisääntyi Länsi-Uudellamaalla eikä tilanne näyttänyt hyvältä.

– Huomasimme, että ryöstörikosten määrä on huomattavasti noussut. Me rupesimme seuraamaan sitä ja tekemään sellaista tilastointia, kertoo Väänänen.

Tämän avulla pyrittiin haarukoimaan ne henkilöt, jotka syyllistyvät rikoksiin. 

– Yhteistyössä muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa sitten puututtiin siihen asiaan. 

Junnu20-projekti apuna

Poliisi reagoi tilanteeseen niin kutsutun Junnu20-projektin avulla, jonka tarkoitus on kerätä tietoa nuorten tilanteesta ja täten ennalta estävästi vaikuttaa nuorten tekemiin rikoksiin.

– Tarkoitus oli isosta massasta saada esille nämä oireilevat nuoret ja heidän rikoksensa. Yrittää pystyä puuttumaan nuorten syrjäytymiseen ja häiriökäyttäytymiseen, ennen kuin ne esiintyvät vakavina rikoksina, Hannu Väänänen kertoo.

Osittain Junnu20-projektin avulla saatiin alle 18-vuotiaiden tekemät ryöstöt vähenemään. Näin onnellisesti ei ole kuitenkaan väkivaltarikosten kohdalla.

– Meillä on havaintona tilastoista, että pahoinpitelyissä ja väkivaltarikoksissa on nousua. Nyt me pyrimme tätä samaa tietojohtoista toimintaa kohdistamaan sitten siihen, komisario kertoo.

– Väkivaltaan usein liittyy peruuttamattomat seuraukset uhrille ja tekijälle. Ne ovat aina sellaisia syviä huolenaiheita.

Väkivallan lisääntyminen on aina huolestuttavaa

Hannu Väänänen muistuttaa, että pienemmissä rikoksissa, kuten näpistyksissä ja vahingonteoissa, selvitään yleensä rahalla.

– Ne eivät vaikuta sitten välttämättä niin kauheasti siihen nuoren tulevaisuuteen. Aina kun tehdään toiselle väkivaltaa, ne voivat olla peruuttamattomia ne vahingot. Niitä ei saisi tulla.

Poliisi pystyy reagoimaan rikoksiin ja tekemään esitutkinnan, mutta perimmäisiin syihin, jotka johtavat näihin rikoksiin, tulisi puuttua jo paljon varhaisemmassa vaiheessa.

– Me tarvitsemme kyllä sidosryhmien apua. Me emme yksin pysty sellaiseen missään nimessä. Se on yhteiskunnan yhteistyötä.

Miltä nuorten tulevaisuus näyttää ja miten nuoria voisi auttaa? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat