Viisi fobiaa pilaa matkan – Tunnistatko pelot?

Lentokoneessa matkustaminen, eläintarhassa käyminen, hotellihuoneen sänky, meren läheisyys ja väkijoukot saavat loman tuntumaan kaikkea muuta kuin rentouttavalta, jos niihin liittyy fobia. Smartertravel.com listasi yleisimmät matkustamista haittaavat pelot.

Aviafobia eli lentopelko

Ammattilaiskoripalloilija Royce White on kuvannut tunteitaan lentämisestä Chicago Sun-Timesille näin: "Joka kerta, kun nousen koneeseen, syön nopeasti jotain, laitan kuulokkeet päähän ja suljen verhon. En halua nähdä mitään. Vihaan lentämistä. Ihmisellä ei ole mitään syytä mennä niin korkealle".

Aiheutuipa ahdistus lentokoneessa sitten korkeudesta, ahtaudesta tai kontrollin tunteen menettämisestä, kohtalotovereita on paljon. The New York Timesin mukaan useat tutkimukset osoittavat, että jopa 40 prosenttia matkailijoista pelkää lentämistä ainakin jossain määrin.

Lentoyhtiöt järjestävät välillä kursseja lentopelkoisille. Myös terapia, rauhoittavat lääkkeet, meditoiminen tai pelon puheeksi ottaminen lentohenkilökunnan kanssa voivat auttaa.

Zoofobia eli eläinten pelko

Lomalla tehdään usein "pakollinen" retki kaupungin eläintarhaan, bongaillaan villieläimiä kansallispuistossa tai lähdetään vaikka katselemaan valaita merelle. Zoofobiasta kärsiville eli eläimiä pelkääville ihmisille tämä asettaa haasteen.

Ahdistusta saattaa lievittää se, että eläinten hyökkäykset ovat ympäri maailman äärimmäisen harvinaisia. Esimerkiksi meressä eläviä petoja kauhistelevan kannattaa pitää mielessä, että todennäköisyys joutua hain hyökkäyksen kohteeksi on tiettävästi yksi 11,5 miljoonasta. Yhdysvaltain kansallispuistoissakin viimeisten viiden vuoden aikana tapahtuneista kuolemantapauksista alle yksi prosentti on johtunut eläinten hyökkäyksistä.

Mysofobia eli likaisuuden pelko

Ulkomaiset vessat, lentokoneen selkänojien tarjottimet ja hotellien päiväpeitteet voivat aiheuttaa suurta ahdistusta mysofobiasta kärsiville eli itiöitä ja likaa pelkääville. Fobiasta kärsivä koomikko Howie Mandel on kertonut, että hän kantaa matkoilla mukanaan omaa mustavalolamppua – se on ultraviolettisäteilyä tuottava lamppu, joka saa tietyt aineet ja materiaalit hohtamaan pimeässä. Lisäksi Mandel välttelee hotellihuoneen lattiaan sekä lakanoihin koskemista tuomalla mukanaan oman makuupussin ja levittämällä lattialle puhtaita pyyhkeitä, joiden päältä kävellä.

Vaikka Mandelin fobia on pahanlaatuinen, monet matkaajat pystyvät samaistumaan häneen jollakin tasolla. Terveenä pysyäkseen ei silti tarvitse matkustaa omien vuodevaatteiden kanssa tai peittää hotellihuoneen lattiaa pyyhkeillä. Käsien tiivis peseminen, päiväpeiton puistelu ja sängyn tarkistaminen luteiden varalta riittävät.

Talassofobia eli meren pelko

Talassofobia eli meren pelko saattaa estää joitakin ihmisiä matkustamasta kaukaisiin maihin. Erityisesti meren yli lentäminen voi aiheuttaa paniikkia. Bloggaaja Lissa Rankin on kuvaillut pelkoaan Owning Pink -sivustolla näin: "Kyse ei ole oikeastaan siitä, että pelkäisin merta. Olen vahva uimari ja ymmärtänyt aina olematta katsomatta Tappajahaita. Mutta jokin aaltojen armoilla huojumisessa, suolaisen veden kirvelyssä ja merenelävien koskettelemaksi joutumisessa pitää minut poissa vedestä."

Rankin vapautui pelostaan eräänlaisen upotusterapian avulla: hän vietti kuusi päivää meren äärellä ja pakotti itsensä uimaan. Lopullisesti Rankinin pelon kukisti hänet ympäröinyt lauma ystävällisiä delfiinejä – kokemus, jota hän ei fobialle antautuneena olisi voinut kokea. Epäilyksiään voi lievittää myös esimerkiksi uimalla yhdessä ystävän kanssa tai liittymällä uintikerhoon.

Enochlofobia eli väkijoukkojen pelko

Suosittuihin lomakohteisiin matkustava tulee todennäköisesti kohtaamaan reissulla pitkiä jonoja ja väkijoukkoja – kesälauantaisesta Eiffelin tornista tai Times Squaresta uudenvuodenaattona tuskin muuten selviytyy. Enochlofobiasta eli väkijoukkojen pelosta kärsivä voi lievittää ahdistustaan välttelemällä suosittuja nähtävyyksiä pahimman ruuhkan aikana. Paikalle kannattaa saapua juuri aukeamisen jälkeen tai ennen sulkemista, arkipäivinä tai sesongin ulkopuolella.

Käytännössä väkijoukkojen täydellinen välttely on matkustaessa mahdotonta. Ainakin lentokentät ja juna-asemat yleensä kuhisevat ihmisiä. Stressiä voi helpottaa keskittymällä hengittämiseen ja tunnistamalla omat ajattelukaavansa. Positiivinen asenne, tilanteen hyväksyminen ja kärsivällisyys auttavat.

Lähde: Smartertravel.com

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja