Pelkäätkö teinejä, klovneja tai työtä? Näin kummallisista fobioista ihmiset kärsivät!

Ihmistä voivat pelottaa monet asiat. Tämä listaus opastaa sinut ymmärtämään omia ja muiden ihmisten pelkotiloja.

Pelko teinejä ja nuoria kohtaan on nimeltään ephebophobia. Psykologinen ja sosiaalinen pelko nuorisoa kohtaan saattaa aiheuttaa vahinkoa yhteiskunnassa. Sosiologi Ray Oldenburgin mukaan sukupolvien välinen kuilu ja nuorten irtaantuminen aikuisista (amerikkalaisessa yhteiskunnassa) ovat aiheuttaneet aikuisten vieraantumisen ja pelon nuoria kohtaan.

Coulrophobia on epänormaalia ja liioiteltua pelkoa klovneja kohtaan. Lapsilla se ei ole epätavallista, mutta joskus myös nuoret ja aikuiset voivat pelätä klovneja. Taustalla on usein huono henkilökohtainen kokemus. Aikuiset, jotka kärsivät klovnipelosta, ovat usein hyvinkin tietoisia epäloogisesta pelostaan, mutta eivät osaa sopeutua olosuhteisiin.

Pteronophobia on pelko siitä, että tulee kutitetuksi höyhenillä. Jotkut lapsuuden tapahtumat, kuten kutitetuksi tuleminen vauvana, voivat johtaa tähän pelon loukkuun. Pelko on sukua pelolle tulla kutitetuksi.

Papaphobiaa sairastava pelkää paavia. Oireina voi ilmetä hengityksen tihentymistä, sydämen tykytystä tai hikoilua. Pelko ei välttämättä johdu pelkästään paavista, vaan se voi olla laajempaa ja koskea koko roomalaiskatolista kirkkoa.

Pelkäätkö maapähkinävoita?

Jos näet hiuksia joka puolella, saatat kärsiä tichophobiasta. Silloin tunnet pelkoa ja ällötystä aina, kun näet irronneita hiuksia vaatteissa tai muissa paikoissa.

24/7-kulttuurissa puhelimen taajuuden häviäminen, akun loppuminen tai puhelimen katoaminen voivat aiheuttaa paniikinomaisen tunteen, jota kutsutaan nomophobiaksi.

Maapähkinävoileivän syöminen voi olla haastavaa niille, jotka kärsivät aracibutyrophobiasta, koska he pelkäävät, että voi jää kiinni suuhun tai kitalakeen.

Myös nämä asiat voivat pelottaa

Työn pelko eli ergasiophobia voi olla joillekin ihmisille jatkuva ja heikentävä sairaus. Se aiheuttaa henkisiä vammoja ja vajaatoimintaa. Työn pelosta kärsivillä on usein taustalla mielenterveydellisiä ongelmia tai masennusta.

Pantophobia tai panophobia on sairaus joka koskee "epätarkkaa pelkoa". Siinä uhri löytää itsensä pelkotilasta, mutta ei tiedä tarkkaa syytä pelolleen. Siksi sitä on hankala parantaa. Pelkoa on kuvattu "epämääräiseksi ja jatkuvaksi peloksi jotain tuntematonta pahaa kohtaan". Pelko on usein yhdistetty skitsofreniaan.

Pelkoa tulla haudatuksi elävältä kutsutaan taphophobiaksi. Ennen nykyaikaista lääketiedettä pelko ei ollut täysin aiheeton. Kautta historian on ollut muutamia tapauksia siitä, että ihmisiä on vahingossa haudattu elävältä.

Gymnophobiassa on kyse siitä, että ihminen pelkää alastomuutta. Hän voi pelätä sitä, että hänet nähdään alasti, tai että hän näkee muita ihmisiä alasti; jopa tilanteissa, joissa se olisi yhteiskunnallisesti hyväksyttävää. Fobia syntyy usein riittämättömyyden tunteesta tai omaan seksuaalisuuteen liittyvistä huolista yleensä.

Ahdistaako nieleminen tai oksentaminen?

Vomitophobia tarkoittaa sitä, että pelkää oksentamista, oksentavan ihmisen lähellä olemista tai itse oksentamista. Pahimmissa tapauksissa oksentamista pelkäävät välttelevät ulkona syömistä ja juhliin osallistumista. He eivät ehkä syö paljon, ja heitä diagnosoidaan usein anorektikkoina.

Triskaidekaphobia on pelkoa numeroa 13 kohtaan. Paraskavedekatriaphobia on pelkoa perjantaita 13. päivää kohtaan. Tetraphobia taas tarkoittaa sitä, että pelkää numeroa 4. Se on yleistä Kiinassa, Japanissa ja Koreassa.

Scopophobiaa sairastava pelkää katselluksi tai tuijotetuksi tulemista. Kyseisen pelon vallassa oleva ihminen välttelee muun muassa ostoskeskuksissa liikkumista. Myös autolla ajaminen voi olla hankalaa, sillä uhri kokee akuuttia pelkoa ja levottomuutta, kun muut autoilijat tuijottavat joko taustapeileistä tai ohi ajaessaan.

Phagophobiasta kärsivä pelkää nielemistä. Siksi hän syö usein vain pehmeitä ja nestemäisiä ruokia. Pelko voi johtaa syömispelkoon ja aliravitsemukseen.

Neophonmia tarkoittaa epätavallista pelkoa kaikkea uutta kohtaan. Techophobiaksi voidaan kutsua pelkoa uutta teknologiaa kohtaan.

Lähteet: www.oddee.com, http://listverse.com

Studio55/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja