Viidennes lähestymiskielloista tehottomia

Viidennes lähestymiskielloista on arvioitu tehottomiksi. Kieltoa rikotaan vähintään joka kolmannessa tapauksessa, mutta useimmiten rikkominen ei johda väkivaltaan. Asiasta kertoo Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen.

Joka viides lähestymiskieltoon tuomittu jatkaa väkivallan käyttöä kiellosta huolimatta. Noin 80 prosenttia kiellon saaneista luopuu väkivaltaisesta käytöksestä.

Kriminaalipsykologian dosentti Helinä Häkkänen-Nyholm Helsingin yliopistosta suosittelee lähestymiskiellon hakemista.

– Usein uhri pelkää provosoivansa väkivaltaa, mutta näin ei yleensä käy, Häkkänen-Nyholm sanoo.

Sekä perheen sisäistä lähestymiskieltoa että tavallista lähestymiskieltoa rikotaan vähintään joka kolmannessa tapauksessa. Osa kiellon rikkomisista on lieviä, kuten puhelinsoittoja.

Lähestymiskiellon rikkomisesta seuraa useimmiten sakkoja.

Tavallisimmin lähestymiskieltoon määrätään entinen kumppani. Kiellon saaneista miehiä on 90 prosenttia.

Lähestymiskieltohakemuksista noin puolet johtaa kiellon määräämiseen. Sitä on useimmiten edeltänyt pahoinpitelyjä sekä surmaamisella tai vahingoittamisella uhkailua.

Yleisimmin hakemusten kaatuminen johtuu siitä, että suojeltava vetää hakemuksensa pois. Arviolta noin joka kymmenes hakemus hylätään.

Suomessa kolmasosa henkirikoksista tehdään pari- tai perhesuhteessa. Yleisintä on, että kumppani surmaa naisen. Tämä onkin toiseksi yleisin henkirikostyyppi maassamme. Yleisimmin mies surmaa toisen miehen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat