Viherpeukalon jumppaaminen voi auttaa työstressiin – 3 minuuttia päivässä riittää

0:46
Etkö saa asioita aikaiseksi? Videolla kerrotaan vinkit, joilla parannat tehokkuuttasi itseäsi kuluttamatta.

Viheralueiden lähellä asumisen tai niissä ajan viettämisen on tutkimuksissa havaittu lievittävän stressiä. Tuoreen japanilaistutkimuksen mukaan työpöydällä olevalla huonekasvilla on sama stressiä helpottava vaikutus.

Hälyisät avokonttorit, piipittävät laitteet, kasautuvat työtehtävät sekä venähtäneet työpäivät ja -viikot. Työpaikoilta ja työelämästä löytyy lukuisia tekijöitä, jotka voivat lisätä työntekijöiden kuormitusta ja stressiä.

Työperäisestä stressistä kannattaa puhua työnantajan, luottamusmiehen tai esimiehen kanssa, mutta taakkaa voi vähentää myös harjoittamalla viherpeukaloaan kesken työpäivän. Tähän johtopäätökseen tuli Hyogon yliopiston pieni tutkimus, jossa työpöydälle sijoitetun huonekasvin huomattiin voivan lievittää työperäistä stressiä.

Tiedotteessa tutkijat ehdottavat, että työnantajat hankkisivat huonekasveja työntekijöidensä hyväksi.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksen tarkoituksena oli mitata huonekasvien vaikutusta toimistotyöntekijöiden kokemaan psyykkiseen ja fyysiseen stressiin.

Tutkimukseen osallistui 63 japanilaista 24–60-vuotiasta toimistotyöntekijää, joiden viikkotyöaika oli 40 tuntia. Uupumusta kokiessaan osallistujia neuvottiin ottamaan kolmen minuutin lepotauko työpöytänsä ääressä.

Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa lepotauko suoritettiin ilman huonekasveja. Toisessa vaiheessa osallistujien työpöydällä oli pieni huonekasvi, jota he saattoivat lepotaukonsa aikana katsoa tai hoitaa. Huonekasvien hoito oli työntekijöiden vastuulla.

Osallistujien psyykkistä kuormitusta mitattiin ahdistuneisuutta määrittelevällä STAI-testillä (State-Trait Anxiety Inventory). Fyysistä stressiä mitattiin osallistujien pulssista aamuisin ja iltaisin.

Tutkijat huomasivat työpöydällä olevien pienten huonekasvien vähentävän eniten ahdistuneisuutta kokevien työntekijöiden ahdinkoa. 27 prosentilla osallistujista leposyke laski merkittävästi.

Löydökset ilmestyivät HortTechnology-julkaisussa.

Vastuu kasvista voi myös lisätä ahdistuneisuutta

Yksi mahdollinen selitys huonekasvien stressiä lievittävälle vaikutukselle on, että ihmiset keskittyvät paremmin vietettyään aikaa luonnossa tai katseltuaan luontoa.

Toisaalta kaikkien osallistujien kohdalla huonekasvin katsominen ja hoitaminen eivät vähentäneet ahdistuneisuutta tai stressiä. Osalla työntekijöistä syke kohosi ja ahdistuneisuustasot nousivat, osalla toimistotyöntekijöistä muutosta ei ollut havaittavissa suuntaan tai toiseen.

Uutiskanava CNN:n haastattelema puutarhatieteen professori Charles Hall arvelee, että syy voi olla ahdistuksessa, jota ihmiset kokevat saadessaan lisää vastuuta. Yhtäkkiä huonekasvin hoitoon velvoitettu ihminen voi kokea huonoa oloa, jos kasvi ei voikaan hyvin. Toisaalta, jos on tottunut viherkasvien läheisyyteen, ”toleranssit” voivat olla niin korkealla, ettei työpöydälle laitettu pieni kasvi enää tehoa stressiin.

Lähteet: EurekAlert, CNN

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja