Uskotko tähän yleiseen harhaluuloon huonekasveista? Tutkimus lyttää: ”Kasvit ovat mahtavia, mutta…”

7:49
Mitkä trendit jyräävät nyt sisustuksessa? Katso trendianalyytikko Susanna Björklundin haastattelu videolta.

Pinttyneen harhaluulon mukaan huonekasvit puhdistavat sisäilmaa. Tuore meta-analyysi paljastaa, ettei näin ole.

Kasvit voivat tuoda huoneeseen viihtyisyyttä, mutta niiden kyky parantaa ilmanlaatua on yleisesti yliarvioitu. Tämä paljastuu yhdysvaltalaisen Drexelin yliopiston tuoreesta tutkimuskatsauksesta, jossa tarkasteltiin 12:sta asiasta tehtyä tutkimusta viimeisen 30 vuoden ajalta.

Tutkijoiden keskeinen havainto on, että sisätiloissa luonnollinen ilmanvaihto laimentaa VOC-yhdisteiden pitoisuuksia paljon nopeammin kuin mitä huonekasvit tekevät. VOC-yhdisteet ovat haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, joiden aiheuttamia terveyshaittoja ovat muun muassa silmien ja limakalvojen ärsytysoireet sekä päänsärky, kertoo Hengitysliitto verkkosivuillaan. Huoneilman VOC-pitoisuuteen vaikuttavat esimerkiksi rakennuksen ikä, liikenne, ilmanvaihto sekä VOC-yhdisteitä sisältävät materiaalit ja puhdistusaineet.

– Tämä on ollut yleinen harhaluulo jo jonkin aikaa. Kasvit ovat mahtavia, mutta ne eivät itse asiassa puhdista sisäilmaa tarpeeksi nopeasti vaikuttaakseen ilmanlaatuun kotona tai toimistoissa, tutkimusta tehnyt arkkitehtuurin ja ympäristösuunnittelun apulaisprofessori Michael Waring sanoo Phys.org-verkkosivuston mukaan.

Waringin ja tohtoriopiskelija Bryan Cummingsin löydökset ilmestyivät Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology -tiedelehdessä.

Sisäilman parantamiseen tarvittaisiin jopa tuhansia kasveja

Myytti huonekasvien ilmaa puhdistavasta vaikutuksesta on lähtöisin vuonna 1989 Yhdysvaltain avaruushallintoviraston NASA:n toimeenpanemasta tutkimuksesta. Siinä tarkasteltiin, voivatko kasvit suodattaa mahdollisesti syöpää aiheuttavia kemikaaleja avaruusasemilla.

Tutkimuksessa havaittiin, että yhdessä päivässä kasvit olivat poistaneet jopa 70 prosenttia ilman myrkyllisistä epäpuhtauksista. Asiassa on kuitenkin yksi mutta. Löydös perustuu asetelmaan, jossa yksi kasvi laitettiin alle kuutiometrin kokoiseen suljettuun tilaan.

Ongelma NASA:n ja muissa vastaaviin tuloksiin päätyneissä tutkimuksissa on, että ne eivät vastaa ihmisten todellista ympäristöä. Tavallisesti ihmiset oleskelevat suuremmissa sisätiloissa, joissa on luonnollista tai mekaanista ilmanvaihtoa.

Waringin ja Cummingsin laskujen mukaan yhtä neliömetriä kohden tarvittaisiin 10–1000 kasvia, jotta ne puhdistaisivat sisäilmaa yhtä hyvin kuin ilmanvaihtojärjestelmä tai pari avonaista ikkunaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja