Mainos

Viestintävirasto muistuttaa: Operaattorilla oltava varalaite tai yhteys

Suomessa matkapuhelinoperaattoreilta vaaditaan vikasietoisuutta ja varalaitteita, jotta verkon pimenemiseltä vältyttäisiin.

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Jarna Hartikaisen mukaan yhtiöiltä edellytetään, että merkittävät verkkokomponentit ovat vähintään kahdennettuja.

– Aina on oltava vähintään yksi varalaite tai -yhteys, sanoo Hartikainen.

Operaattorien asiakkaat eivät yleensä huomaa verkko-ongelmia, koska varalaite toimii. Tänään sattuneen Soneran katkon kaltaisia tapauksia on vain harvoin. Täydellistä varmuutta matkapuhelinverkoille ei kuitenkaan voida taata.

– Aina on mahdollista, että varalaite ei esimerkiksi käynnisty. Myös laajat sähkökatkot voivat vaikuttaa useamman operaattorin tukiasemiin.

Hätänumeroon soittaminen yleensä onnistuu

Jos matkapuhelinverkko ei toimi, hätänumeroon saa yhteyden joko ottamalla sim-kortin pois tai käynnistämällä puhelimen uudelleen ja näpyttelemällä 112 ennen pin-koodia. Puhelin ottaa silloin yhteyttä muuhun saatavilla olevaan verkkoon. Jos esimerkiksi Soneran verkossa on katkos, tarjolla ovat Elisan ja DNA:n verkot.

– Vaihtoehtoja on useampi, joten kriittisissä tilanteissa hätänumeroon soittaminen yleensä onnistuu, Hartikainen toteaa.

Suomessa on myös katvealueita, joilla matkapuhelinverkko toimii jatkuvasti huonosti tai ei ollenkaan. Operaattoreilta ei edellytetä täydellistä kattavuutta.

– Teleyritykset suunnittelevat peittoalueet käyttäjämäärien mukaisesti. Ei ole välttämättä järkevää yrittää kattaa kaikkia alueita, jos käyttäjiäkään ei ole.

Hartikainen huomauttaa, että tämänpäiväisissä ongelmissa oli osittain kyse tottumuksesta: suomalaiset ovat tottuneet hoitamaan asiansa verkon kautta. Jo muutaman tunnin katkos voi tuntua häiritsevältä, vaikka varsinaista hätätilannetta ei olisi.

Kansainvälisesti katsoen Suomessa on varauduttu matkapuhelinverkon vikatilanteisiin hyvin.

– Viestintävirasto on käynyt keskusteluja teleyritysten kanssa verkkojen toiminnasta. Asia on tärkeä, ja kaikki mahdolliset keinot pitää ottaa käyttöön, Hartikainen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.