Video poliisin rynnäköstä: Venäläisiksi palkkasotilaiksi epäillyt miehet pidätettiin Minskin liepeillä – Kreml kiistää koko sotilasyrityksen olemassaolon

1:10

Valko-Venäjän viranomaisten mukaan maassa eilen pidätetyt palkkasotilaat suunnittelivat terroritekoja maassa.

Katso jutun video: Valko-Venäjän valtion televisiokanavan mukaan video on kuvattu palkkasotilaiden pidätystilanteessa.

Valko-Venäjä pidätti 33 maahan saapunutta venäläistä palkkasotilasta keskiviikkona. Valko-Venäjän mukaan nämä suunnittelivat levottomuuksia maahan ennen elokuun presidentinvaaleja. Viranomaisten mukaan yksityisen venäläisen Wagner-yrityksen 32 palkkasotilasta pidätettiin pääkaupunki Minskin lähellä, ja yksi sotilas vielä myöhemmin toisessa sijainnissa.

Valko-Venäjän turvallisuuskomission päällikkö Andrei Ravkov sanoi, että maassa olisi yhteensä noin 200 venäläistä palkkasotilasta. 

–  Meillä on parhaillaan käynnissä muiden etsintä. Se on kuitenkin kuin etsisi neulaa heinäsuovasta, Ravkov sanoi lehdistötilaisuudessa.

Valko-Venäjän uutistoimisto Beltan mukaan pidätetyillä oli yllään sotilastyyppiset asusteet. Uutistoimiston mukaan sotilaat paljastuivat, koska nämä eivät "kuluttaneet alkoholia kuten tyypilliset venäläisturistit".

– He eivät käyttäneet alkoholia tai käyneet viihdepaikoissa. He pitivät matalaa profiilia, jotta eivät olisi herättäneet huomiota, uutistoimisto maalaili artikkelissaan. 

Valtionmedian mukaan pidätetyillä oli mukanaan myös Sudanin valuuttaa ja arabiankielistä tekstiä sisältävää paperia, mikä on herättänyt pohdintoja, että palkkasotilaat olisivat olleet matkalla Sudaniin. Lisäksi miehiltä löydettiin Venäjän passit, kondomeita ja dollareita.

Yksityisen, presidentti Vladimir Putinin liittolaisen pyörittämän Wagner-ryhmän on kerrottu toimivan Venäjän intressien eteen muun muassa Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa.

Venäjä kiistää

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko on vaatinut Venäjältä selvitystä siitä, miksi palkkasotilaat olivat tulleet maahan.

Venäjä taas on kiistänyt, että se olisi yrittänyt aiheuttaa epävakautta Valko-Venäjällä. Venäjän ulkoministeriön tiedottajan mukaan Valko-Venäjä on sen "liittolainen" ja väitteet ovat perättömiä.

Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov kyseenalaisti tänään myös koko Wagner-yrityksen olemassaolon. 

– Mikä edes on tämä yksityinen sotilasyritys Wagner? Venäjän lain mukaan sellaisia yrityksiä ei voi maassamme olla, Peskov sanoi.

Vaalit protestien keskellä

Valko-Venäjällä järjestetään elokuussa presidentinvaalit, jossa maata itsevaltaisesti johtavan Lukashenkon uskotaan varmistavan kuudes presidenttikautensa.

Turvallisuusviranomaisten mukaan turvatoimia kiristetään vaaleissa venäläisten sotilaiden pidätyksen vuoksi.Kesän aikana maassa on kuitenkin järjestetty laajoja protesteja sen jälkeen, kun kahdelta merkittävältä oppositioehdokkaalta evättiin ehdokkuus vaaleissa.

Ehdolle hyväksyttiin sen sijaan Svetlana Tihonovskaja, joka asettui ehdolle sen jälkeen, kun hänen aviomiehensä Sergei Tihonovski vangittiin. Videobloggaajana tunnettu Sergei Tihonovski pyrki aiemmin itse ehdokkaaksi ja nimitteli kampanjassaan Lukashenkoa "torakaksi".

Svetlana Tihonovskajaa on pidetty suhteellisen vaarattomana haastajana Lukashenkolle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja