Vesan hammashoito epäonnistui: Seurauksena vuosien piina

Vesa päätti vaihtaa huonot hampaansa proteeseihin. Lehtimainoksen perusteella hän valitsi hammaslääkärin, joka kuitenkin osoittautui huonoksi vaihtoehdoksi. Vesa on jo kolmisen vuotta kärsinyt kivuliaasta ientulehduksesta, eikä ole saanut apua julkisesta sen paremmin kuin yksityisestäkään hammashuollosta.

Kolme vuotta sitten Vesa* huomasi työmatkallaan hammaslääkärikeskuksen lehti-ilmoituksen, jossa luvattiin proteesit halvalla. Vesan ylähampaat olivat huonossa kunnossa ja niin hän varasi ajan hampaiden korjaukseen. Kerralla poistettiin kaikki ylähampaat.

– En saanut operaation jälkeen mitään kipulääkettä. Seuraavana päivänä oli hirveät kivut, joten menin takaisin hammaslääkärikeskukseen ja sain reseptin kipulääkkeille, Vesa kertoo.

Vesa ei päässyt nauttimaan uusista proteeseista, sillä ne olivat väärän kokoiset. Myös ikenet olivat kipeät, ja kolme viikkoa leikkauksen jälkeen poistetun hampaan reiästä tuli ulos metallikappale.

Vesa kertoo hakeneensa apua ensin paikasta, jossa hampaat poistettiin. Kertoessaan metallipalasta, lääkäri vain liukeni paikalta, eikä Vesa saanut enää hoitoa. Vaatiessaan proteesien korjausta, Vesa sai kuulla, että ne ovat korjauskelvottomat. Jos hän haluaa uudet proteesit, hän joutuu ne itse kustantamaan.

Lähete kirurgille

Pari kuukautta kärvisteltyään Vesa hakeutui julkiseen hammashoitoon. Ikenet puhdistettiin, mutta tulehdus pysyi sitkeästi päällä. Vesa meni uudestaan päivystykseen ja sai lähetteen kirurgille. Jonotusaika oli kolme kuukautta.

– Ikenistä otettiin mikro-TT-kuvat, jotka näytettiin myös minulle. Sinisellä taustalla näkyi kuin tähtitaivas eli ikenissä oli jotain palasia. Röntgenin jälkeen hoitaja sanoi, että minun on ehdottomasti varattava aika erikoishammaslääkärille. Sanoin, että aika on jo varattu kolmen viikon päähän, Vesa kertoo.

Vesan mukaan hämmästys oli suuri, kun hän meni lääkäriin, eikä tällä ollut hänen röntgenkuviaan. Vesa tilasi lausunnot sekä kuvat ja marssi niiden kanssa yksityiselle hammaslääkärille. Kuvista puuttui osa, joten yksityisellä otettiin uudet kuvat.

– Uudet kuvat eivät olleet niin tarkat kuin julkisella otetut. Niinpä yksityisen hammaslääkärin lausunto ei mennyt yhteen julkisen hammaslääkärin lausunnon kanssa. Yksityisellä minulle tehtiin kuitenkin leikkaus, mutta se ei auttanut. Ien oli edelleen tulehtunut, märkivä ja kipeä, Vesa sanoo.

Hankala potilas

Vesa on käynyt kolmen vuoden aikana 20 kertaa julkisessa ja 10 kertaa yksityisessä hammashoidossa, mutta hän kärsii edelleen ienkivusta.

– Olen kulkenut lääkäriltä lääkärille hakien apua ongelman selvittämiseksi, mutta se onkin suuri virhe. Helposti on se hankala potilas, hullu ja vika on hampaiden yläpuolella, Vesa toteaa.

Hän kertoo saaneensa viime vuonna julkiselta puolelta lähetteen psykiatrille, ja hammashoito lopetettiin.

– Kävin psykiatrilla. Hän totesi, että minulla on masennusta, ja sain lääkettä siihen. Muuten kaikki oli kunnossa, Vesa kertoo.

Kivut jatkuvat

Vesa ihmettelee edelleen, mihin hänen kaksi röntgenkuvaansa katosi. Hän kummastelee myös sitä, että joissain kuvissa oli väärät päivämäärät. Kuvassa hampaat olivat poissa, vaikka kuvaan merkattuna päivänä Vesalla oli vielä hampaat tallella. Vesa epäilee, että hammaslääkärit puolustavat toisiaan.

– Hammaslääkärin itsetunto ei kestä tippakaan, jos potilas kertoo, mitä pahaa on tapahtunut. Kollegiaalisuus on pahinta, mitä on keksitty. Valehdellaan täysillä, vaikka kollegan töppäys on selvä asia. Mistään ei saa ikinä asiantuntijan lausuntoa puolustamaan itseään, Vesa pohtii.

Neljän leikkauksen ja usean hammaslääkärikäynnin jälkeen hän kärsii edelleen ienkivusta. Hänen mukaansa ikenessä tuntuu edelleen jotain kovaa. Vesa on neuvoton jatkon suhteen.

– Miksi hoito lopetettiin? Kärsin edelleen hyvin kivuliaasta ientulehduksesta. Ikenessä on reikä ja se märkii. En ole pystynyt syömään normaalisti yli kahteen vuoteen. Mitään kovaa en saa syödä, vaan esimerkiksi puuroa, leipää ja jogurttia, Vesa kuvailee.

*) Nimi muutettu

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja