Vesa Kanniainen moittii optiojärjestelmää

Optiojärjestelyt ovat palkinneet johtoa myös onnenkaupasta, ei vain osaamisesta, arvostelee Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen Kanava-lehden artikkelissa. Optiot olisi pitänyt aina sitoa yrityksen suhteelliseen kurssikehitykseen. Liikkeenjohtoa olisi tullut palkita vain muuta toimialaa paremmasta tuloskehityksestä, Kanniainen kirjoittaa.

Monet viime vuosikymmenellä rakennetut pörssiyhtiöiden optiojärjestelyt ovat Kanniaisen mielestä olleet väärä tapa palkita yritysjohtoa. Hän ihmettelee myös vaatimuksia jakaa optioita yrityksen kaikille työntekijöille.
Kanniainen sanoo optioiden hyödyn olevan siinä, että ne alistavat yritysten johdon sellaiseen markkinoilta tulevaan kuriin, jollaiseen yhtiökokoukset tai yrityksen hallitus eivät johtoa voi koskaan alistaa. Niihin liittyy Kanniaisen mukaan turhaa mystiikkaa.
-Kun optioita on vaadittu kaikille työntekijöille, ei ole oivallettu, että tämä tekisi palkat entistä enemmän yrityksen tuloksesta riippuvaiseksi. Olisiko tämä lopulta työntekijän edun mukaista, hän kysyy. Tuloksesta riippuva palkkio siirtää yritysriskiä palkansaajalle. Joillekin tämä sopii, mutta ei kaikille.

Kanniainen

"Osakesäästäjä on yhteiskunnan hyväntekijä"

Kanniainen ottaa kantaa myös pörssipeliin. Pörssipeliin ja keinotteluun liittyvät epäterveet ja ongelmalliset piirteet eivät hänen mielestään kuitenkaan tarkoita sitä, että pörssi olisi moraalisesti paha asia.
-Aito osakesäästäjä on oikeastaan yhteiskunnan hyväntekijä. Hän osallistuu välttämättömien riskien kantamiseen, sanoo Kanniainen. Osakkeisiin sijoittamaton on hänen mielestään vapaamatkustaja, jota voisi arvostella yhteisen asian pettämisestä.
-En tiedä yhtään kansantaloutta, joka olisi saavuttanut merkittävän elintason ilman toimivia rahamarkkinoita, joihin myös pörssi kuuluu, perustelee Kanniainen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat