Veroratkaisut jäänevät odottamaan tupoa

Ensi vuoden tuloverotusta koskevat ratkaisut ovat jäämässä odottamaan syksyn tulopoliittista ratkaisua. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö sanoi tänään uuden hallituksen tiedotustilaisuudessa, että tuloveroratkaisuista saattaa olla syytä pidättäytyä hallituksen budjettineuvotteluissa samaan tapaan kuin kaksi vuotta sitten.

Hallitus ratkaisee ensi vuoden budjetin sisällön heinäkuun viimeisellä viikolla nk. budjettiriihessään. Tulopoliittiset neuvottelut käydään syksyn aikana, sillä sopimukset umpeutuvat vuoden 2000 alkupuolella. Hallitusohjelmassa on varauduttu vaalikauden aikana 10-12 miljardin markan kevennyksiin tuloverotuksessa ja sosiaalivakuutusmaksuissa. Pääministeri Paavo Lipponen korosti, että verokevennyksiä ei luvata itsestäänselvyyksinä. Hallitusohjelmassakin kevennysten ehtona on, että talouskasvu jatkuu vahvana ja tulosopimukset ovat maltillisia.

Valmius tuhanteen pakolaiseen

Uuden hallituksen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa esillä oli Kosovon tilanne. Pääministeri Lipponen korosti, että edellinen hallitus panosti jo huomattavan paljon Kosovon pakolaistilanteen auttamiseen. Lipponen huomautti, että Suomen linja on osoittautunut täysin samaksi kuin YK:n pakolaishallinnon UNHCR:n linja eli ensisijaisesti pakolaiset hoidetaan heidän omalla alueellaan. Lipponen on saanut julkisuudessa sapiskaa lausunnostaan, jonka mukaan Suomi voi ottaa 50 pakolaista.

-Jos tilanne eteen tulee, että ne 35 000, jotka mahdollisesti UNHCR:n mukaan sieltä siirrettäisiin muualle tulevat siirtoon, niin Suomen hallitus on ilmoittanut, että meillä on kapasiteettia alkuun tuhanteen asti ottaa vastaan pakolaisia, Lipponen sanoi.
Lipponen kiirehti rauhanomaista ratkaisua Kosovoon ja vakuutti, että Suomi on valmis ottamaan asiassa viestikapulan Saksalta siirtyessään EU:n puheenjohtajamaaksi. Hänen mielestään Saksan esittämän suunnitelman toteuttamismahdollisuuksia on ennenaikaista arvioida.

Liittoutumattomuus itsenäistä puolustusta

Hallituksen ohjelman ulko- ja turvallisuuspoliittisessa osassa on herättänyt huomiota se, että enää ei puhuta itsenäisestä puolustuksesta vaan uskottavasta puolustuskyvystä. Lipposen mukaan ohjelmassa mainittu liittoutumattomuus on yhtä kuin itsenäinen puolustus.
-Uskottavuus liittyy puolustusvoimien kehittämiseen ja yhteistyöhön puolustuksen alalla kansainvälisesti, Lipponen sanoi.

Hallitusohjelmassa halutaan Lipposen mukaan huolehtia siitä, että voidaan osallistua kriisinhallintaan ja rauhanturvaamisoperaatioihin ja myös siviilit voivat osallistua niihin.
-Silloin on mahdollista, että rauhanturvalakikin tulee esille, mutta mitään tällaista suunnitelmaa ei ole eikä hallituksen linja tässä asiassa muutu, kun on kysymys siitä, millä edellytyksillä Suomi operaatioihin voi osallistua, Lipponen sanoi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat