Mainos

Veronmaksajat: Veronalennuksia muillekin kuin pienituloisille

Tuloverojen keventäminen on tärkein verolinjaus pian alkavassa budjettiriihessä, arvioi Veronmaksajien keskusliitto.

Tuloveroja pitäisi keventää tasaisesti kaikissa tuloluokissa. Veronalennuksia ei pitäisi liiton mukaan kohdistaa erityisesti pienituloisiin, kuten joskus vaaditaan.

-Jos tuloveroja lasketaan vain pienituloisilta, lisätulojen verotus kiristyy. Lisäksi pienituloisten verojen alentaminen suuntautuu kohtuuttomasti kuntien talouteen, sillä pienituloiset maksavat enimmäkseen kunnallisveroa, Veronmaksajien keskusliiton viestintäjohtaja Antti Marttinen huomauttaa.

Liitossa arvellaan, että tasapainoinen kevennyslinja on kokonaisuuden kannalta mielekkäin. Liiton mukaan suurituloisten veronalennukset parantavat Suomen kilpailukykyä ja pienituloisten veroja keventämällä parannetaan työllisyyttä.

Viime aikoina eri tahoilta on vaadittu myös ruuan arvonlisäveron ja alkoholiveron alentamista. Veronmaksajien keskusliiton mukaan on kuitenkin järkevintä kohdistaa kaikki veronkevennysvara ansiotuloihin.

-Alkoholiveroa joudutaan laskemaan EU-syistä joka tapauksessa, Marttinen huomauttaa.

Liikoja vaalilupauksia vältettävä

Veronmaksajien keskusliiton mukaan tuloverojen alennus pitäisi olla jatkuva linja vuodesta toiseen, myös seuraavalla vaalikaudella.

-Tuloverojen alennus maksaa osittain itse itsensä, koska kulutus lisääntyy sen myötä, Marttinen sanoo.

Siksi veronalennusten rahoittamiseen riittää hänen mukaansa käytännössä se, että menopuolella pidetään tiukkaa linjaa.

-Vaikka vaalit ovat tulossa, budjettiriihessä on varottava repsahtamasta ylenmääräiseen rahanjakoon, Marttinen painottaa.

Hänen mukaansa sellaiseen on selvästi painetta, koska eduskuntavaalit lähestyvät ja puolueet haluavat luvata kaikenlaisia hyviä asioita. Työllistämisen kannalta on tarkoituksenmukaisempaa kiinnittää huomiota työnantajamaksuihin kuin vaatia veronalennuksia vain pienituloisille, Veronmaksajien keskusliitossa arvellaan.

Marttinen sanoo, että kyse on kuitenkin samasta potista, ja veronalennuksilla on paremmat vaikutukset kokonaisuuden kannalta.

Budjetin keväisissä kehysneuvotteluissa sovittu työnantajan sairausvakuutusmaksun korotus pitää Veronmaksajien keskusliiton mielestä perua tai kompensoida vähentämällä maksuja muualta. Kompensointia ei saa laskea veronkevennykseksi, vaan tuloveroja täytyy keventää sen lisäksi, Veronmaksajat vaatii.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.