Verkkoterkkarille voi kertoa kiusaamisesta ja terveyshuolista netissä

Sairaanhoitajan pitää osata tulevaisuudessa paitsi mitata verenpaine ja ottaa verikoe, ehkä myös surffata netissä ja etsiä asiakkaita nuorten suosimista sosiaalisista yhteisöistä.

Osa sairaanhoitajista sitä jo tekeekin.

Helsingin kaupungin terveyskeskus ja nuorisoasiainkeskus aloittivat pari vuotta sitten verkkoterkkarihankkeen, joka tarjoaa nuorille mahdollisuuden kysyä mieltä painavista asioista ja sairauksista netissä. Suuren suosion saavuttanut hanke on tiettävästi ainoa laatujaan koko maailmassa.

”Olen noin 163 cm pitkä ja painan suunnilleen 45 kg. Onko se liian sopivasti?”

Verkkoterkkarit päivystävät tällä hetkellä muun muassa Habbo Hotelissa, IRC-Galleriassa, Facebookissa ja Demi.fi-sivustolla.

Verkkoterkkarihankkeen projektikoordinaattori Tiina Markkula kertoo, että verkkoterkkarin työ eroaa perinteisestä kysy-vastaa-palvelusta siinä, että hän on tavoitettavissa netin chäteissä reaaliaikaisesti, tässä ja nyt.

– Irc-galleriassa me päivystämme kolmena iltana viikossa, torstaina, perjantaina ja lauantaina. Siellä olevassa Netari-chätissä nuoret voivat tulla juttelemaan paitsi terveydenhoitajan myös nuorisotyöntekijän tai sosiaalityöntekijän kanssa.

”Mitä mun pitäis tehdä, ku mua jännittää tosi usein esim. koulussa, ku mä pidän jotain esitelmää?”

Nuorella on mahdollisuus tavata terveydenhoitaja netissä paitsi yleisellä keskustelupalstalla myös yksityisesti ja anonyymisti.

– Silloin kukaan muu ei näe keskustelua. Nuori näkee meidän nimimerkkimme, eli hän tietää, kenen kanssa hän puhuu, mutta me emme näe, kuka nuori on.

Markkulan mukaan nuoria puhuttavat tällä hetkellä muun muassa kiusaamiseen liittyvät asiat.

– Kysymykset ja keskustelut painottuvat hyvin- ja pahoinvointiin. Masennus, ahdistus, kiusaaminen nousevat vahvasti esiin. Lisäksi jutellaan muun muassa nuoreksi kasvamisesta, murrosiästä, ehkäisystä ja kuukautisista.

”Kuinka monta tuntia ois hyvä nukkua yön aikana??”

Tiina Markkula muistuttaa, että verkkoterkkari ei korvaa kouluterveydenhoitoa eikä kilpaile sen kanssa. Tärkeintä on, että nuori löytää avun ylipäätään jotain kautta.

Markkula puhuu verkkoterkkarihankkeesta ja sairaanhoitajien sosiaalisen median taidoista tänään ja huomenna Terveydenhoitajapäivillä Tampereella. Päiville osallistuu noin 800 terveydenhoitajaa, opiskelijaa, opettajaa ja muuta alan asiantuntijaa eri puolilta maata.

– Myös terveydenhoitajien on hyvä tutustua ihan avoimin mielin eri ympäristöihin, joissa nuoret toimivat. Nykymaailmassa ei voi pysähtyä paikoilleen, vaan meidän on oltava valmiita muuttumaan ajan mukana. Pitää olla joustavampi ja kiinnostunut erilaisista ilmiöistä ja asioista.

Väliotsikot ovat nuorten kysymyksiä verkkoterkkareille.

Verkkoterkkarin löydät IRC-galleriasta, Facebookista, Demi.fi-sivustolta,Habbo Hotelista ja Formspringistä.Lisätietoa Netarista löydät tästä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja