Veriset kuvat Gazasta saivat israelilaiset miettimään – isku saa silti yhä tukea

Verinen viikonloppu Gazassa ei ole kääntänyt Israelin yleistä mielipidettä sotilasoperaatiota vastaan, mutta tilanne saattaa muuttua nopeastikin, arvioi lähetystösihteeri Ulla Hakanen Suomen Tel Avivin -suurlähetystöstä.  

Hakasen mukaan sunnuntain yli sata palestiinalaista surmanneet sotatoimet saivat osakseen paljon huomiota maanantaiaamun lehdissä.  

– Totta kai eilisen (sunnuntain) uutiset ja kuvat pysäyttivät myös israelilaiset miettimään. Luulen, että suuri enemmistö ei tällä hetkellä tiedä, mitä ajatella, Hakanen arvioi.  

Hakasen mukaan Israelissa ei eletä mediakuplassa: palestiinalaisnäkökulma pääsee tiedotusvälineissä esille ja esimerkiksi Gazan siviiliuhrien määrän kasvua seurataan.

Israelin tiedotusvälineitä ei Hakasen mielestä voi verrata esimerkiksi Venäjän median puolueelliseen toimintaan Ukrainan kriisin yhteydessä.  

Hakasen mukaan Israelin sotilasoperaation kannatus oli laajaa operaation alkuvaiheessa, sillä jatkuvat raketti-iskut halutaan saada loppumaan.  

– Varsinkin Etelä-Israelissa 40 kilometrin säteellä Gazasta, mihin eniten tulee raketteja, ihmiset ovat olleet todella väsyneitä ja stressaantuneita.  

Omien tappiot lisäävät vastustusta

Palestiinalaisia siviiliuhreja olennaisempi luku Israelin yleisen mielipiteen kannalta on taisteluissa kaatuneiden israelilaissotilaiden määrä, arvioi Tampereen yliopiston vieraileva erikoistutkija Ari Kerkkänen.  

Sunnuntaina Gazassa kaatui 13 israelilaissotilasta.  

– 13 kaatunutta yhdessä vuorokaudessa on poikkeuksellisen paljon Israelin mittapuun mukaan, Kerkkänen arvioi.  

– Sitä mukaa kun tappiot kasvavat, operaation vastustus lisääntyy.  

Kerkkäsen mukaan kansalaismielipide on toistaiseksi ollut uskollinen pääministeri Benjamin Netanjahun kovaotteiselle linjalle.  

– Poliittinen johto ei kykene tai halua nähdä turvallisuuden luomisessa muuta vaihtoehtoa kuin sotilaalliset menetelmät.

Miksei Netanjahua kritisoida?

Kerkkästä ihmetyttää israelilaisten kritiikittömyys Netanjahun linjaa kohtaan.  

– Lähihistoria osoittaa, että sotilaallisin toimin mikään ei muutu. Sekä palestiinalaisten Hamas että Libanonin Hizbollah ovat tulleet aiemmista konflikteista takaisin entistä vahvempina suurista tappioista huolimatta.  

– Sama tulee käymään nytkin, mikäli kestävää poliittista ratkaisua ei kyetä saamaan aikaan.  

Lue myös:

    Uusimmat