Veripalvelun rahankäyttö kiinnostaa viranomaisia

Ylitarkastaja Heikki Lausmaa Poliisihallituksesta sanoo MTV:n uutisille, että 45 minuuttia -ohjelman paljastama SPR:n veripalvelun erikoinen rahankäyttö herättää mielenkiintoa.

- Aiomme katsoa tarkasti tämän ohjelman sisältämät tiedot ja sen jälkeen tarkastelemme onko asiassa syytä toimenpiteisiin myös meidän puoleltamme.

Lausmaa sanoo, että asiaa aletaan tarkastella viipymättä, perjantain aikana. SPR:n Veripalvelu on maksanut miljoonia euroja yhdelle konsulttiyritykselle ilman kunnollisia sopimuksia ja kilpailuttamista.

Veripalvelu maksoi monikansalliselle Booz & Company -konsulttiyritykselle vuosina 2004-2009 yli 3,3 miljoonaa euroa.

Lisäksi 45 minuuttia -ohjelman haltuunsa saamista SPR:n sisäisistä sähköposteista selviää, että sisäinen tarkastaja on moittinut konsulttihankintoja kahdesti, viimeksi viime joulukuussa.

MTV:n uutiset otti yhteyttä asian tiimoilta myös valtakunnansyyttäjän virastoon.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske sanoo, että tutkintapyyntö on mahdollista tehdä myös viraston toimesta, jos näyttää siltä että tutkintaa ei muuten aloiteta.

- Sanoisin, että tässä tapauksessa otaksumme että poliisitutkinta alkaa.

Ainakaan toistaiseksi poliisille ei ole tehty tutkintapyyntöä Veripalvelun rahankäytöstä.

Fimea ei vie juttua tutkintaan

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ei aio viedä tapausta tutkintaan, vaikka veripalveluiden valvonta osaltaan Fimealle kuuluukin.

Johtaja Eija Pelkonen tosin toteaa, että julki tulleet asiat ja mahdolliset väärinkäytökset Veripalvelun rahankäytössä on "herättänyt keskustelua."

- Meidän valtuutemme ja vastuumme liittyvät veripalveluiden saatavuuden, laadun ja turvallisuuden valvontaan. Näissä asioissa emme ole huomanneet puutteita.

Lisäksi Pelkonen toteaa, että kielteisellä julkisuudella voi olla vaikutusta ihmisten verenluovutushalukkuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat