Mainos

Veripalvelu kiittää joululuovuttajia

Punaisen Ristin verivarastot riittävät nyt joulunpyhien ajaksi. Verenluovuttajien apua tarvitaan jälleen keskiviikkona, jotta tuoreita verivalmisteita riittäisi potilaiden tarpeisiin myös välipäiviksi.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu sai tänään parhaan mahdollisen joululahjan, sillä luovuttajia kävi verenluovutuspisteissä kiitettävästi.

- Luovuttajia on käynyt tänään reilusti, mutta tapaninpäivänä voi myös luovuttaa. Toivomme, että luovuttajat lähtevät liikkeelle myös silloin, sanoo SPR:n Veripalvelun apulaisesimies Hanna Tarvainen.

Verivarastot riittävät nyt joulunpyhien ajaksi. Verenluovuttajien apua tarvitaan jälleen keskiviikkona, jotta tuoreita verivalmisteita riittäisi potilaiden tarpeisiin myös välipäiviksi. Erityisesti syöpäpotilaiden tarvitsemien verihiutaleiden riittävyys huolettaa joulunpyhien jälkeen.

- Tällä hetkellä pulaa on Orh negatiivisesta verestä, jota voidaan antaa kaikille tarvitseville ennen kuin heidän oma veriryhmänsä on selvitetty. Myös muiden veriryhmien luovuttajia tarvitaan, kertoo Tarvainen Veripalvelusta Tampereelta.

Verihiutaleita ei voi kerätä varastoon etukäteen, sillä ne säilyvät käyttökelpoisina vain viisi päivää luovutuksesta. Monien syöpöpotilaiden hoidot jatkuvat joulun yli normaalisti, ja heidän hoitoaan varten tarvitaan jatkuvasti tuoreita verihiutaleita.

Yhdellä luovutuskerralla voi antaa lahjan kolmelle potilaalle, sillä veri jaetaan osiin punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Punasoluvalmisteista valtaosa käytetään leikkauksissa. Verihiutaleet puolestaan ovat tärkeitä syöpäpotilaiden hoidossa. Plasmaa annetaan esimerkiksi suurten verenvuotojen yhteydessä.

Veripalvelutoimistot ovat tapaninpäivänä 26.12 auki kello 10-15 seuraavilla paikkakunnilla: Helsingin Kivihaassa, Turussa, Tampereella, Oulussa, Kuopiossa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Lappenrannassa. Myös uuden vuoden aattona 31.12 voi luovuttaa verta. Tiistaina 1.1.2008 kaikki veripalvelutoimistot on suljettu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.