Mainos

Veneonnettomuuksien määrä kasvanut

Veneonnettomuuksien määrä on kylmästä alkukesästä huolimatta noussut noin 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Merelle lähdetään entistä puutteellisemmin merimiestaidoin, sillä kesän meripelastusoperaatioista jopa puolet on aiheutunut koneviasta tai polttoaineen loppumisesta.

Vuonna 1996 erilaisia epävarmuustilanteita, joista saattaa seurata välittömään vaaraan joutuminen, oli 265. Viime vuonna luku kasvoi yli 100 prosenttia ja nousi 566:een.
-Ihmiset lähtevät merelle vähän niin kuin autolla sunnuntaiajelulle. Veneiden moottoreita ei pidetä tarpeeksi hyvässä kunnossa tai polttoainemäärää ei tarkisteta. Merimiestaitojen puute näkyy valvonnassamme selkeästi. Isoissa onnettomuuksissa alkoholi on lähes aina yhtenä syynä, harmittelee Suomenlahden Merivartioston johtokeskuksen päällikkö Petteri Leppänen. Veneilyharrastuksen määrän kasvu tuo vesille uusia ja entistä suurempia sekä tehokkaampia veneitä. Veneilytaidot eivät aina pysy veneen koon kasvamisen perässä. Suurta purjevenettä on paljon hankalampi rantauttaa kuin pientä perämoottoria.

-Veneonnettomuuksien uhrien määrä on ainakin meillä selkeästi noussut. Veneiden yhteentörmäysten aiheuttamat vammat ovat melko suurihoitoisia, puhumattakaan siitä, millaista jälkeä potkuri aiheuttaa sen alle jäävälle, kertoo ortopedi Jan Björkenheim Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Töölön tapaturma-asemalta. Töölöön hoidettavaksi päätyvät vaikeat tapaukset.

-Ikävää tässä on se, että alkoholi on lähestulkoon aina osavaikuttajana onnettomuuksien syntyyn. Suomalaiset eivät näytä oppivan valistuksesta huolimatta, Björkenheim tuskailee. Kaikki onnettomuudet eivät kuitenkaan tule esimerkiksi Merivartioston tietoon. Moni vesijetin kanssa tunaroinut hoidattaa vammansa vähin äänin terveyskeskuksissa tai odottelee kotona mustelmien ja nyrjähdysten paranemista.

Ruorijuopot sisävesillä

Mikkelin poliisilaitoksen komisario Juhani Raninen laski jo pelkästään viime viikonlopun ruorijuoppojen määräksi Saimaan ja Puulaveden vesiltä 6-7.
-Toki tavoitettujen määrä on suhteessa valvonnan määrään, mutta kyllä näitä kesäaikana paljon löytyy, Raninen arvioi. Jyväskylässä Päijänteen alueen valvontaa hoitavan liikkuvan poliisin venevastaava Heikki Mansikka-aho tietää tilanteen huolestuttavaksi.
-Heinäkuun alusta lähtien ruorijuoppoja löytyy jokainen päivä, kun yleensä ruuhka keskittyy viikonloppuihin. Alkoholin käyttö on lisääntynyt ja väljä rahan käyttö näkyy meillä erittäin selvästi, ihmiset töppäilevät uusilla veneillään entistä enemmän, Mansikka-aho harmittelee.

Viime kesänä Päijänteen vesiltä napattiin kiinni 68 ruorissa humalassa ollutta. Määrä on todella suuri, kun sen suhteuttaa vain yhteen valvontaveneeseen ja poliisin käytettävissä oleviin resursseihin. Liikkuva poliisi on jo vuosia kampanjoinut ruorijuoppoutta vastaan. Päijänteen valvonnassa nollan puhaltavat kapteenit palkitaan kelluvilla avaimenperillä, kipparihatuilla tai retkimukisarjoilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.