Mainos

Venäläistä rulettia - suomalaiset ostavat yhä enemmän myrkkylääkkeitä netistä

Varoituksista huolimatta suomalaiset tilaavat aina vain enemmän lääkkeitä netistä. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan lääkkeiden tilaaminen netistä on kuin venäläisen ruletin pelaamista omalla hengellään.

- Ihmiset eivät tunnu ymmärtävän, että näihin netistä tilattaviin laittomiin lääkkeisiin liittyy suuria riskejä, toteaa Fimean yliproviisori Sami Paaskoski.

Tullin haaviin jää päivittäin toistakymmentä netin kautta tilattua lääkelähetystä. Valtaosa tilatuista lääkkeistä on erektiolääkkeitä, mutta mukana on myös särkylääkkeitä, dopingaineita ja huumaavia aineita.

- Lääkkeitä tilaavat aivan tavalliset suomalaiset, jotka eivät ehkä kehtaa hankkia esimerkiksi erektiolääkkeitä laillista tietä tai jotka kuvittelevat, että netistä saisi lääkkeitä halvemmalla, Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen kertoo.

- Ostajat saattavat kuvitella, että lääkkeitä kaupitteleviin sivuihin voi luottaa, koska sivut saattavat olla jopa suomeksi ja sivuilla esiintyä valkotakkinen henkilö, joka näyttää lääkäriltä, jatkaa Sinkkonen.

Lääkkeistä löydetty myrkkyjä

Tullilaboratoriossa tehdyissä tutkimuksissa netistä tilattavista lääkkeistä on löydetty erilaisia myrkkyjä.

- Aika usein on epäiltävissä, että tilatut lääkkeet ovat väärennöksiä, eli kyseessä ei ole lääke ollenkaan. Usein on havaittu myös, että lääkkeet sisältävät myrkkyjä tai esimerkiksi lattiavahaa. Ja jos lääke on tilattu sairauden hoitoon, väärennökset eivät tietenkään paranna sairautta ja sairaus saattaa pahentua entisestään.

Euroopan tasolla erilaisia myrkkyjä löydetään lääkelähetyksistä päivittäin.

Yliproviisori Sami Paaskosken mukaan on vaikeaa, ellei mahdotonta arvioida, kuinka moni suomalainen on hakeutunut hoitoon lääkeväärennöksistä aiheutuneiden haittavaikutusten vuoksi.

- Oletan, että haittavaikutuksia on ilmennyt, mutta potilaat eivät välttämättä tiedosta itse, mistä oireet johtuvat eivätkä tiedot näin ollen päädy esimerkiksi potilastietokantoihin.

Kun tullin haaviin jää laiton lääkelasti, jutusta aloitetaan esitutkinta.

- Tavarat otetaan tullin haltuun, aloitetaan kuulustelut ja asia saatetaan syyttäjälle, kuvaa rikostorjuntapäällikkö Sinkkonen.

Netistä reseptilääkkeitä tilaava on itse vastuussa lääkkeiden maahantuonnista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.