Venäläismestarin ulostulo Ukrainan tilanteesta aiheutti raivoa – "Virtsaa entisten maanmiestensä haudoille"

Shakin venäläinen suurmestari Sergei Karjakin on aiheuttanut suurta raivoa kommentoinnillaan Ukrainan tilanteesta.

Karjakinista tuli suurmestari jo 12-vuotiaana. Hän edusti uransa alussa Ukrainaa, mutta muutti Venäjälle ja on antanut viimeisten vuosien aikana runsaasti tukea presidentti Vladimir Putinille. Hän tukee myös Ukrainaan kohdistunutta hyökkäystä.

– Ilmaisen teille, ylipäälliköllemme, täyden tukeni Venäjän etujen suojaamiselle, meidän monikansalliselle kansalle ja uhkien elimininoimiselle sekä rauhan ylläpitämiselle. Toivon teille nopeaa toimeenpanoa kaikille niille tehtäville, jotka ovat jaettu rohkealle armeijallemme, Karjakin kirjoitti avoimessa kirjeessä. 

Lukuisat muut pelaajat raivostuivat Karjakinin kommenteista. 

– Shakkimaailman suurin häpeäpilkku. Ukrainassa syntynyt, nyt venäläinen prostitoitu, joka virtsaa entisten maanmiestensä haudoille, saksalainen suurmestari Georg Meier kirjoitti Twitterissä.

– Venäläiset, reagoikaa! Samalla kun uskotte virheellistä tietoa, ihmisiä kuolee, maailman toiseksi paras naispelaaja Anna Muzychuk kommentoi Facebookissa.

– Sitä on irvokasta katsoa. Perverssiä. Se tekee tästä erityisen prosoivaa, että Karjakin on etuoikeutettu henkilö, jolla on pääsy kaikkiin riippumattomiin medioihin ja hänellä on kaikki mahdollisuudet ymmärtää, että mitä on käynnissä, shakki- ja Venäjä-asiantuntija Atle Grönn sanoi Dagbladetille.

Karjakinin uran huippuhetki sattui vuodelle 2016, kun hän kohtasi maailmanmestarin Magnus Carlsenin MM-ottelussa. Carlsen antoi oman näkemyksensä asiaan Norjan TV2:lle.

– Minä ja venäläiset shakkipelaajat ovat yhtä mieltä siitä, että tämä on jotain, mitä toisen maan ei pitäisi tehdä. Olen iloinen, että asun maassa, jossa on rauha, Carlsen totesi.

Karjakin vastasi Carlsenille Twitterissä toteamalla, että hän on niin iloinen, kun saa asua Venäjällä. Karjakin on myös ollut avoimessa riidassa chess24-shakkisivuston kanssa. Sen omistaa juurikin Carlsen.

Kansainvälinen shakkiliitto Fide on tiedottanut, että sen kurinpitokomitea tutkii Karjakinin ulostulon. Venäjä on jo suljettu pois kesän shakkiolympiadista. Venäjä ja Valko-Venäjä eivät kumpikaan saa järjestää kansainvälisiä turnauksia.

Lue myös:

    Uusimmat