Venäjällä nostettiin pöytään ravisuttava skenaario – iso joukko venäläisurheiljoita voisi vaihtaa kansalaisuutta: "Petos"

Venäläinen taitoluistelun kaksinkertainen olympiamitalisti, nykyinen valmentaja Aleksandr Zhulin pohti mahdollisuutta, että suuri joukko venäläisurheilijoita vaihtaisi kansalaisuutta.

Venäläisurheilijat on suljettu lukuisissa urheilulajeissa kansainvälisestä kilpailutoiminnasta Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan seurauksena. Reitti kansainvälisiin kilpailuihin voisi olla kansalaisuuden vaihtaminen.

Tuoreeltaan venäläisurheilijoista kansalaisuutta ovat vaihtaneet shakin suurmestari Jevgeni Romanov ja maantiepyöräilijä Pavel Sivakov.

Shakkitähti Romanov edustaa jatkossa Norjaa, jossa hän on vuosia asunut. Hän sanoi VG:n haastattelussa, että hänellä on ollut vahva side norjalaiseen shakkiin vuodesta 2013. Romanov ei halunnut kommentoida sotaa Ukrainassa, vaan ilmaisi haluavansa pitää "meneillään olevasta sotilaallisesta konfliktista todella matalaa profiilia".

Maantiepyöräilijä Sivakov nähdään vastaisuudessa puolestaan Ranskan väreissä. Venäläisenä aiemmin pyöräillyt Sivakov sanoi Eurosportin mukaan sodan nopeuttaneen prosessia – hän ilmaisi olevansa täysin sitä vastaan.

Sivakov kertoi kuitenkin kansalaisuuden vaihtamisen pyörineen mielessä jo pidempään: Italiassa syntynyt pyöräilijä varttui Ranskassa, rakastui siellä pyöräilyyn ja maa tuntuu hänelle hänen sanojensa mukaan kodilta.

Legenda puhui petoksesta

0:30
Näin venäläisjoukot ovat vyöryneet Ukrainaan – animaatio näyttää 30 sekunnissa sotilaiden liikkeet päivä päivältä.

Oma spekulaation aiheensa on, voitaisiinko kansalaisuuden vaihdoksia nähdä venäläisurheilijoilta jatkossa enemmänkin toiveella päästä kansainvälisiin kilpailuihin.

Venäläinen Sport24-sivusto spekuloi ravisuttavaa skenaariota ja kysyi venäläiseltä taitoluistelulegendalta, valmentajana nykyisin toimivalta Aleksandr Zhulinilta, hyväksyisikö hän suuren määrän kansalaisuuden vaihdoksia taitoluistelun parissa.

– Tilannetta on todella vaikea ennustaa, koska se on hyvin vaikea. Yleisesti ottaen urheilukansalaisuuden vaihtaminen on tässä tapauksessa tavallaan petos: käsillä on vaikea tilanne ja toimit siinä omaksi eduksesi. Ja miten fanit tulevat suhtautumaan moisiin urheilijoihin? Zhulin puntaroi.

Zhulin toisaalta huomautti, että urheilijat ovat viettäneet koko elämänsä harjoitellen, valmistautuen ja kilpaillen, ja nyt he voivat joutua jäämään sivuun kansainvälisistä kilpailuista kauden tai kahden ajaksi – tarkka aika on yhä spekulaatiota.

Hän myös nosti esiin mahdollisuuden, että venäläisurheilijoilta voitaisiin silti estää poikkeussäännöllä kilpaileminen.

– En olisi edes yllättynyt siitä, koska länsi tulee tekemään kaikkensa tuhotakseen Venäjän ja meidän urheilumme, hän jylisi.

"Kivuliasta ja nöyryyttävää"

Zhulin luonnehti, että se mitä kansainväliset lajiliitot tekevät, on käsittämätöntä mielelle.

– Tämä on todella kivuliasta ja nöyryyttävää. Siksi jokainen urheilija, ei vain luistelija, tulee tekemään päätöksen pohjautuen motiiveihinsa ja ajatuksiinsa. En kuitenkaan sulje pois suuria (kansalaisuuden) vaihdoksia taitoluistelussa ja muissa urheilulajeissa.

– Siinä tapauksessa en tuomitsisi ketään, koska tilanne on todella hyvin vaikea ja moniselitteinen.  

– Toivon, että kaikki ratkeaa pian, eikä ole syitä vaihtaa maajoukkuetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja